onsdag 14 januari 2009

Texten nedan kommer från Svenska Smärtafonden

Välkommen till Svenska Smärtafonden!
Svenska Smärtafonden är en riksomfattande förening vars syfte är att mottaga och dela ut ekonomiska medel för att främja bl.a. forskning inom framför allt bröst- och prostatacancerområdet.

Svenska Smärtafonden bidrar för närvarande med 1,5 miljon kronor årligen till forskning om bröst- och äggstockscancer, 1 miljon kronor årligen till forskning om prostatacancer,* 1 miljon årligen till forskning om individanpassad dosering av cancermedicin samt 500 000 kronor årligen till forskning om mag och tarmcancer. 500 000 kr årligen till forskning om Rätt smärtlindring minskar smärtupplevelse och ökar äldre människors funktionsnivå och livskvalitet efter ortopediskt trauma.
500 000 kr årligen till blodcancer Varför finns så mycket Sox-11 just i cancerceller ? Är det viktigt för cancerns överlevnad ? Och i så fall, är Sox-11 en möjlig angreppspunkt för behandling ?


Aktuellt på Svenska Smärtafonden:
Svenska Smärtafonden sponsrar forskningsprojekt som vinner internationellt prestigefyllt pris
26 november 2008, 15:52
Professor Thomas Helleday, som forskar om cancer vid Stockholms och Oxfords universitet, fick förstapriset av The Swiss Bridge Award 2008. Utmärkelsen får han för forskningsprojektet “Novel Therapy for PARP inhibitor resistant BRCA1 or BRCA2 tumours” där han forskar kring bröst- och prostatacancer. ”.

Ytterligare ett pris har delats ut till bröst och prostatacancer forskningen som Svenska Smärtafonden är enskilt största bidragsgivare till.

Lägesrapport
19 november 2008, 16:45
Under 2008 kommer totalavkastningen till ändamålet att nå 80 %.

Höft- och bäckenfrakturer drabbar tyvärr ofta äldre patienter, Beräkningar visar att antalet höftfrakturer per år över hela världen kommer att öka från 1,7 miljoner år 1990 till 6,3 miljoner år 2050 (1). Enbart på ett akutsjukhus i Stockholm opererades närmare 2000 patienter år 2006. Medelåldern är hög, över 80 år, och många har svårt att rehabilitera sig efter operationen. Mortaliteten är dessvärre också hög, 20% dör 1 år efter operationen.

Det finns en stor forskningsaktivitet kring dessa patienter på flera ställen i Sverige där man försöker kartlägga behandlingsvinster med olika operativa ingrepp och omvårdnadsåtgärder även i akutskedet när patienterna hämtas av ambulansen (Studie Sahlgrenska Pre-hospitala enheten). Man har i dessa studier sett att väldigt många gamla tyvärr inte får tillräckligt med smärtlindring. Endast 20% av de äldre fick smärtlindring innan de opererades trots svår smärta.

Även om olyckshändelsen inte leder till ett benbrott är det många patienter som får stora blödningar i området och kan få sprickor i bäckenskelettet. Detta gör mycket ont men kräver ingen operation. Dessa patienter blir ofta inlagda för smärtlindring och mobilisering med sjukgymnast och arbetsterapeut. Även dessa patienter får mycket sällan adekvat smärtlindring.

Riktlinjer finns vilka rekommenderar svagare smärtbehandling men vi läkare och sjuksköterskor ser ofta att det inte räcker. Patienterna har så ont att de inte kan stå eller gå på flera veckor. På grund av detta tappar de ofta aptiten och dricker för dåligt och blir därmed undernärda. Såren läker sämre och de drabbas oftare av förvirringstillstånd vilket i sin tur förlänger vistelsen på sjukhuset.

Svenska Smärtafonden Nygatan 25, 582 19 Linköping
Tel: 013-127920 (tisd-onsd. kl 12.00-13.00)

Ovan text kommer från Svenska Smärtafonden www.svenskasmartfonden.se
Tycker du att det som skrivs ovan känns ageläget och intressant gå då in på deras hemsida för fördjupning vid datorn Peter Olofsson.

5 kommentarer:

  1. Tack, för att du tar upp allt det du gör, måste erkänna att jag läser allt, men kommenterar desto mindre! ;)

    Önskar dig och din familj en underbart härlig dag idag! =)

    SvaraRadera
  2. Instämmer med ovan! Och gillar dina inlägg mycket! Kram/Ammie

    SvaraRadera
  3. Tack för det Fru Pusselbit och Ammie, trevlig helg önskar jag Er!

    SvaraRadera
  4. Kollade upp SVENSKA SMÄRTFONDEN de har inget 90-konto! Det är allvarligt! Jag menar att vi som har smärta har inte lust att bli lurade det räcker gott och väl med den smärta man har! Kopierar från
    http://www.kuriren.nu/lokala/boden_artikel.aspx?ArticleId=4476412&place=Boden
    Vad de skriver om detta!
    Folk fortsätter skänka pengar
    BODEN.

    Lågkonjunktur och sämre tider hindrar inte människor från att fortsätta skänka pengar till välgörenhet. Bilden bekräftas av Röda Korsets Bodenkrets.


    - Vi upplever ingen minskning, säger kassör Bo Elmgren.
    De kontrollerade organisationernas insamlingar ser för 2008 ut att närma sig den rekordsumma på 5,3 miljarder kronor som samlades in 2005, efter tsunamikatastrofen. Det skriver Svenska Dagbladet. Trots att det råder lågkonjunktur minskar inte bidragen till välgörande ändamål.


    - Vi upplever inte att det har gått sämre med insamlingarna nu under hösten. När det gäller insamling med bössor är det ungefär lika resultat som förra året, säger Bo Elmgren.


    Lokal verksamhet
    Han menar att människor i Boden är välvilligt inställda till att ge bidrag till Röda Korset och årligen görs normalt sett fyra stora insamlingar. Bössinsamlingarna styrs vanligtvis av Röda Korset centralt, men Bodenkretsen får en andel av pengarna som går till den lokala verksamheten. Den kan bestå av aktiviteter som ordnas för äldre, men pengar används också för att ge stöd till människor i kommunen som behöver det.


    - Det handlar om personer som har drabbats av problem på något sätt, påpekar Bo Elmgren.


    Men när fler skänker pengar kan även oseriösa organisationer tjäna på det. Frivilligorganisationernas insamlingsråd, Frii, listar årligen organisationer som utger sig för att arbeta för välgörenhet, men som inte har ett registrerat så kallat 90-konto, där post- eller bankgironumret börjar på 90.


    För närvarande finns 29 organisationer på Friis lista som saknar ett sådant konto och som inte står under Stiftelsen för insamlingskontrolls kontroll. Allmänheten rekommenderas därför inte att skänka pengar till dessa. Svenska smärtfonden och Cancer- och allergifonden är exempel på sådana organisationer.


    Enligt Bo Elmgren är folk noga med att informera sig om var pengarna de skänker går.


    - Ja, de vill självklart veta vad pengarna går till, men människor litar på Röda Korset.
    FAKTA:
    Antalet oseriösa insamlingsorganisationer ser ut att öka. Frivilligorganisationernas insamlingsråds (Frii) varningslista blir allt längre.
    Samtidigt har antalet indragna 90-konton minskat de senaste tre åren.



    Frivilligorganisationernas insamlingsråd (Frii) rekommenderar allmänheten att inte skänka pengar till följande organisationer:

    Al-Aqsa Spannmål Stiftelse
    Baltic 2000
    Cancerhjälpfonden
    Cancer- och Allergifonden
    Cancer- och Allergifondens Stödförening
    Cancer- och Barnhjälpen
    Cancer- och Miljöfonden – CMF
    Cancer- och Trafikskadades Riksförbund
    Cancer & Trafikskadefonden
    CURO – Riksföreningen för cancersjuka
    Developing World Clothing
    FRF-Stiftelsen – Fonden för Rehab o medicinsk forskning
    Gatubarnsföreningen
    Hjälpfonden
    Hjärtehjälpen
    Humana Sverige/UFF – U-landshjälp från Folk till Folk
    Innocent Child/Krigets Oskyldiga
    Insamlingsstiftelsen för Handikappades Rekreation
    Klädinsamling Service
    Mojahedin Sympatisör Förening – MSF
    NYTEX
    Orphan Home Care
    Pilgrimsfolket
    SADF - Alzheimer och Demensforskning
    Samhällsfonden/Svenska Samhällsfonden
    Stockholmsstorken/Storken
    Svenska Smärtafonden
    Sveriges Cancersjukas Riksförbund
    Telehjälpen
    (TT)
    Mvh Ammie

    SvaraRadera
  5. Hej Ammie! Du ser vad bra det är med en sådan här sida, det är precis det som behövs vakna läsare av Jernsaxen. Det här med insamlingar är ibland obehagligt tycker jag personligen, man vet som du påvisat inte alltid vad pengarna går till, även etablerade organissationer har ibland oskäliga "omkostnader" tycker jag. Lägger in en hänvisning till din kommentar som inlägg. Stort Tack för det! Mvh från Peter!

    SvaraRadera