fredag 23 januari 2009

"En del väljer att kliva av bussen innan resan är slut"

Varför har jag valt en sådan konstig titel på dagens inlägg? Jo, mycket enkelt, har fått mail ifrån några personer som inte längre vill synans i sammanhang som rör Jernsaxen. Borde jag egentligen låta bli att ta upp negativ publicitet, svar nej!
Mycket enkelt, Jernsaxen är och ska vara en helt öppen blogg/förening, har ingen granskning bl a av kommentarer, men först lite bakgrund för nya läsare.
Peter Olofsson heter jag gift 3 barns Pappa, min fru i bloggsammanhang kallad för "Lilla Frun" har en svår ryggskada som man kan kalla förrlossningsrelaterad, som i sin tur felbehandlades och fortfarande 14 år senare och ett tjugotal längre inläggningar på sjukhus och ett flertal större operationer lider av svårt kronoiskt "smärtsyndrom". (finns ingen sådan medicinsk term).
Nu när barnen är stora så kände jag att det var dax med min erfarenhet som anhörig, men de hundratals böcker jag läst på området smärta, med de otaliga läkare, proffessorer, forskare och patienter som jag pratat med att nu var det som sagt dax att använda den kompetensen på något sett. Det visade sig att det var lättare sagt en gjort, det fanns nämligen inget i mitt tycke väl fungerande forum för detta, bl a så hade SSF (svenska smärtföreningen) en liten kris som jag inte fått klarhet i vad i den bestod i, men det är en annan fråga.
Eftersom jag är en handlingens man och står aldrig och tittar på medans någonting händer så gav jag mig in i "bloggandets" värld och gick ut med en förfrågan om det behövdes en Ny Smärtförening i Sverige och nya arbetssätt för att nå ut med de "Smärthandikappades" problematik.
Jag kan ju milt säga att det blev ett "sammstämigt" Ja, ute i "Cyberrymden" de har i sin tur lett till flerahundra mail och telefonkontakter inom ämnet Smärta.
Sedan började en annan praktisk problematik, en tråkig sådan men dock så verklig, pengar. "Smärtgruppen" är generellt inte en rik patientgrupp och när jag kommit igång med arbetet att bl a träffa och få tag i sponserer så visade det sig att min person blev viktigare än ibland sakfrågan, trist men sant, sponsorer vill veta vad de kan få ut av sin sponsring bl a hur många som tittar på sidorna, läser tidningar, vilka register som de kan få tillgång till osv och framför allt, vad är det för "stolle" som håller i verksamheten, det visade sig ju vara Jag
En sponsor krävde 1000 idviduella besökare på Jernsaxen för att lämna ut sitt sponsorbidrag och de material som de lovat att stå för. Sidan gick lite trögt inte för att vara en föreningssida utan just för att det var en/är en blogg. Frågade då om det var okej med en sk "dragsida" en sida som hjälper till med huvudsidan och på så vis får länkade "gäster". Visst! blev svaret, sagt och gjort så gjorde jag en sådan och självfallet blev den sidan www.oumberligating.blogspot.com en sådan sida som jag lätt och glatt orkade skapa till motsats till www.jernsaxen.blogspot.com som kräver mer eftertanke och mer genomtänkt/arbetat material.
Min målsättning med Smärtföreningen Jernsaxen har alltid varit att det ska vara gratis för medlemmar eftersom de redan är hårt ekonomiskt utsatta, fråga mig som har en fru som hamnade mellan de två olika pensionssystemen.
Men då "djävlar i min lilla låda" måste någon betala och det har jag ordnat, tar själv inte ut en krona för mitt arbete och det begär jag inte heller, men ska vi nå ut som förening och nå resultat så går det inte att sitta hemma och gnälla för då händer ingenting. Nu eldade jag upp mig lite grann, men det tänker jag inte dölja för de med Smärtprolematik är en av de mest utsatta patientgrupper som finns eftersom smärtan totalförlammar många gånger alla sinnen som i sin tur ger en enorm trötthet. Ser det på mailen som kommer in på jernsaxen@live.se också, där många beskriver sin situation och ber om hjälp, t ex juridisk sådan som nu Jernsaxen hjälpt till med.
Åter till sakfrågan, har sagt det förut och säger det igen, Jernsaxen är ingen "gulligull" förening, vi heter inte Jernsaxen för utan anledning.
Som svar på kritiken kan jag säga att det tråkigt nog blivit en nödvändighet att jag syns mer och profilerar mig, men min målsättning är inte att vara ordförande när Jernsaxen blivit större och det verkar faktiskt som det blir en annan när interrimstyrelsen lämnar över till den nya styrelsen, hoppas att allt detta ska ske under våren.
Vad ska jag då syssla med inom föreningens ramar? Jo, politiska kontakter och reseplanering för medlemmar som har svårt att resa själv, har tidigare varit i Frankrike under förra sommaren och tittat på tänkbara ställen som kan fungera längs Medelhavskusten. Vi reser i grupp i inhyrda husbilar anpassade efter behov!
En annan fråga som är viktig är också själva föreningens vara eller icke vara, det viktiga är att smärtfrågan/problematiken drivs i samhället och inte av vem.
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

PS: En anna rolig sak är klagomålen som jag får på min personliga prylblogg www.oumberligating.blogspot.com (den blogg som verkligen drar in sponsorer till Jernsaxen). Precis som på Jernsaxen har några bett om att få sina kommentarer och länkar borttagna pga att de tycker att de syns i fel sammanhang, en kvinna skrev efter mitt inlägg om vattenreningsstrået: -Trodde det här var en blogg om inredning och design och ingen djäkla biståndsblogg, ville jag ha det så tittar jag på Greenpeace sida", vilka "underbara" människor det finns därute, när jag orkar så ska jag även starta upp en blogg med psykologiinriktning, ha nu en fin helg mina vänner därute i "cyberrymden". DS

7 kommentarer:

 1. Jag kan inte förstå varför vissa människor hakar upp sig på skitsaker som saknar betydelse. Om man följer Peters bloggar här på jernsaxen och på oumberligating så förstår man snabbt att han är en person som reflekterar över allt som denna värld kan erbjuda. Självfallet blir det återspeglat i hans bloggar. De som tillexempel tycker att en vattenrenare inte hör hemma på oumberligating och önskade att den skulle bytas ut mot en remington staty kanske borde reflektera över sig själv och istället försöka sig på att se världen med nya ögon. Personen ifråga skulle då inte bara sluta gnälla utan också få ett innehållsrikare liv!

  Hälsningar Ronny S

  SvaraRadera
 2. Väl rutet:)
  Hanna

  SvaraRadera
 3. Väl rutet :)
  Hanna

  SvaraRadera
 4. Jag tycker visst att det där vattenreningsstrået hör hemma bland Oumberliga ting. Om det hade varit en blogg om bara antikviteter hade du väl inte döpt den bloggen just till "Oumberliga ting"?

  Tänk, vad en del folk är inskränkta ibland. Gör det du tänkt och strunt i de som klagar. Om du står rak, kommer det alltid att ordna sig till slut!

  Ha det så gott idag och sköt om dig och din familj!! =)

  SvaraRadera
 5. Tack för din kommentar i min blogg...
  Jag är en 6 barn mamma på 41 år och barnen är 22,20,17,15,11,6, jag har en sambo som är 7 år yngre än mig...

  Jag är utsatt för incest från att jag är ca: 4 och sista gången jag blev utsatt var jag 21, en månad kvar tills jag skulle få mitt andra barn...
  mars-08 försökte min äldsta dotter med suicid...

  Jag tog hem henne och lade in henne på akutpsyk, där fick jag sitta och höra när hon berättade för mig hur mina förövare har utsatt henne för samma sak från det hon var 6 år...

  Mitt liv blev kaotiskt, jag har sedan många år haft problem med smärta på fysiskt och psykiskt. Jag har varit sjukpensionär sedan -02 då jag fick mitt sista barn och har en rullator om jag ska gå långt.

  Jag hade bara några dagar innan avslutat en gruppterapi när detta hände med min äldsta dotter en gruppterapi med 4 andra kvinnor som hade varit utsatt för incest.
  Jag tyckte jag var stark och klarade av detta med min dotter, men det blev inte nog med det.

  Mina 2 yngsta syskon började att motarbeta oss för det där hade aldrig hänt, våra morbröder är det snällaste som finns säger de.
  Jag vet att minst av mina 4 småsyskon (Har 8) är drabbade av samma personer men helt plötsligt så hade aldrig hänt fast jag har varit vittne till det...

  Jag tänkte att jag skiter helt enkelt i dom och kämpar för min dotter nästa smäll kommer, min andra dotter bröt ihop och det visade sig att det även har hänt henne fråb 6 år till nyårsafton-08...

  Min värld började att svacka, och bara veckan efter dör min bästa vännina som jag kunde prata allt det här och jag visste att det stannade hos henne...

  Jag hamnade i en turbulens som jag inte klarade av, hamnade till slut själv på akutpsyk där jag fick stanna under tvångsvård i princip hela tiden med en övervakare...

  varför jag fick vara på akutpsyk hela tiden var för att de ville att jag inte skulle behöva byta personal...

  Jag har själv de 5 månaderna prövar med suicid och den sista gången höll jag på att lyckas. Jag är nu hemma och jag har inte förtrondet att få ta hand om min egen medicin det är distriktet som kommer med den 2ggr/dag.

  Smärtan har ökat i min kropp, hållningen jag har belastar kroppen fel och det gör det sämre än vanligt.

  Jag började med min blogg som en stickblogg men med året som gick så blev det mer och mer om mitt liv och det har varit givande för många men jag har även fått negativa reaktioner men dom skiter jag blanka f*n i!!!

  bry dig inte om det negativa, du är till hjälp för många och de som då inte har förstått vad din blogg går ut på behöver bara lämna den, för när jag söker nått att läsa och jag märker att det här är inget för mig då lämnar jag och går vidare jag skulle aldrig orka kommentera till alla som bloggar eller sidor jag inte tycker om så de som gör det kan inte ha så mycket göra...

  Du startade dessa bloggar i ett bra syfte och jag tycker du ska fortsätta som du gör, den Svenska avundsjukan är otroligt hemsk.

  Varför gör de inget själva, de kan visa upp vad de gör för nått som är bättre.
  Sedan är ju så att som bloggare skriver man det som man just då tänker och det är väl det som är meningen, man gör sin personliga blogg för att man tycker om den och det blir ens egen dagbok...

  det du skriver, det jag skriver, det andra skriver det är ju vad du, jag andra upplever och tycker ska man då få kritik för det?

  Det blev långt inlägg men jag hoppas det går och vi får fortsätta att kämpa mot det negativa...

  Kramar från mig

  SvaraRadera
 6. Tur att du har en sådan stark inre drivkraft och ett rejält lager skinn på näsan, lycka till!
  Önskar dig, lilla frun och barnen en trevlig helg
  Camilla

  SvaraRadera
 7. Tack för kommentarerna allihop, har skrivit en rad hos Er alla mvh från Peter!

  SvaraRadera