söndag 18 januari 2009

En viktig kommentar som jag nu lägger ut som ett inlägg!

Fick en viktig kommentar om inlägget om Svenkska Smärtafonden. Tack för det Ammie, publicerar här hela din kommentar även med det uttraget som du bifogade, mvh från Peter Olofsson!Kollade upp SVENSKA SMÄRTFONDEN de har inget 90-konto! Det är allvarligt! Jag menar att vi som har smärta har inte lust att bli lurade det räcker gott och väl med den smärta man har! Kopierar från
http://www.kuriren.nu/lokala/boden_artikel.aspx?ArticleId=4476412&place=Boden
Vad de skriver om detta!
Folk fortsätter skänka pengar
BODEN

Lågkonjunktur och sämre tider hindrar inte människor från att fortsätta skänka pengar till välgörenhet. Bilden bekräftas av Röda Korsets Bodenkrets.


- Vi upplever ingen minskning, säger kassör Bo Elmgren.
De kontrollerade organisationernas insamlingar ser för 2008 ut att närma sig den rekordsumma på 5,3 miljarder kronor som samlades in 2005, efter tsunamikatastrofen. Det skriver Svenska Dagbladet. Trots att det råder lågkonjunktur minskar inte bidragen till välgörande ändamål.


- Vi upplever inte att det har gått sämre med insamlingarna nu under hösten. När det gäller insamling med bössor är det ungefär lika resultat som förra året, säger Bo Elmgren.


Lokal verksamhet
Han menar att människor i Boden är välvilligt inställda till att ge bidrag till Röda Korset och årligen görs normalt sett fyra stora insamlingar. Bössinsamlingarna styrs vanligtvis av Röda Korset centralt, men Bodenkretsen får en andel av pengarna som går till den lokala verksamheten. Den kan bestå av aktiviteter som ordnas för äldre, men pengar används också för att ge stöd till människor i kommunen som behöver det.


- Det handlar om personer som har drabbats av problem på något sätt, påpekar Bo Elmgren.


Men när fler skänker pengar kan även oseriösa organisationer tjäna på det. Frivilligorganisationernas insamlingsråd, Frii, listar årligen organisationer som utger sig för att arbeta för välgörenhet, men som inte har ett registrerat så kallat 90-konto, där post- eller bankgironumret börjar på 90.


För närvarande finns 29 organisationer på Friis lista som saknar ett sådant konto och som inte står under Stiftelsen för insamlingskontrolls kontroll. Allmänheten rekommenderas därför inte att skänka pengar till dessa. Svenska smärtfonden och Cancer- och allergifonden är exempel på sådana organisationer.


Enligt Bo Elmgren är folk noga med att informera sig om var pengarna de skänker går.


- Ja, de vill självklart veta vad pengarna går till, men människor litar på Röda Korset.
FAKTA:
Antalet oseriösa insamlingsorganisationer ser ut att öka. Frivilligorganisationernas insamlingsråds (Frii) varningslista blir allt längre.
Samtidigt har antalet indragna 90-konton minskat de senaste tre åren.Frivilligorganisationernas insamlingsråd (Frii) rekommenderar allmänheten att inte skänka pengar till följande organisationer:

Al-Aqsa Spannmål Stiftelse
Baltic 2000
Cancerhjälpfonden
Cancer- och Allergifonden
Cancer- och Allergifondens Stödförening
Cancer- och Barnhjälpen
Cancer- och Miljöfonden – CMF
Cancer- och Trafikskadades Riksförbund
Cancer & Trafikskadefonden
CURO – Riksföreningen för cancersjuka
Developing World Clothing
FRF-Stiftelsen – Fonden för Rehab o medicinsk forskning
Gatubarnsföreningen
Hjälpfonden
Hjärtehjälpen
Humana Sverige/UFF – U-landshjälp från Folk till Folk
Innocent Child/Krigets Oskyldiga
Insamlingsstiftelsen för Handikappades Rekreation
Klädinsamling Service
Mojahedin Sympatisör Förening – MSF
NYTEX
Orphan Home Care
Pilgrimsfolket
SADF - Alzheimer och Demensforskning
Samhällsfonden/Svenska Samhällsfonden
Stockholmsstorken/Storken
Svenska Smärtafonden
Sveriges Cancersjukas Riksförbund
Telehjälpen
(TT)
Mvh Ammie

den 17 januari 2009 10:00

1 kommentar:

  1. Tack! Mycket bra att du la ut min varning om oseriösa insamlare! Det ska du ha en eloge för! Som sjuk har man (om det går) stor empati för de som har som en själv eller ännu värre situation. Att då ge pengar som endast går till girigbukar är inte bara oseriöst utan ELAKT så jag hoppas många läser inlägget och har det som "lathund" när de skänker pengar. Mvh Ammie

    SvaraRadera