torsdag 14 maj 2009

Så länge det finns liv så finns det hopp!


Så länge det finns liv så finns det hopp! Kanske en liten sliten klämtjeck klyscha, men som många andra klämtjecka klyschor så är det en sanning! Igår fick jag ett långt långt mail angående den dåligt fungerande rätten till ordentlig smärtlindring i livets slutskede. Inte så mycket att referera till just nu, det skrev också kvinnan som skickade mailet, men hon "behövde skriva av sig" som hon själv uttryckte det. Det här mailet är inte det enda mail jag fått i ämnet "otillräcklig smärtlindring" det vill jag poängtera. Det är verkligen en katastrof att det är på det här viset. Jag visste innan jag startade Jernsaxen att det inte fungerade tillfredsställande, men att det var så dåligt och utbrett kom som en verklig kalldusch. Ja åter till "så länge det finns liv finns det hopp", det är just så man ska se alla typer sjukdomsbehandlingar även svårartade cancerformer som troligtvis leder till att livet tar slut, men fram till sista andetaget så ska vården och smärtlindringen fungera klanderfritt. Patient och smärtföreningen Jernsaxen är ju bara i sin "linda" så självfallet kommer jag/vi arbetade med den frågan på många olika sett. Något jag börjat med även fast det är i en mycket blygsam skala är det att intressera läkare under utbildning för "smärtfrågan" och dess viktiga funktion. Har varit in kontakt med två utbildnings instanser om det och jag vill påstå att det finns klara brister när det gäller informationsbiten redan i tidigt stadium när det gäller det här. -Ja, det här är en ganska oglamourrös verksamhet, som en professor på Karolinska Institutet uttryckte sig till mig! Återkommer självfallet till ämnet! Just nu är den stora frågan att få den här bloggen att "växa", ser just nu att jag/vi har cirka 40 nya besökare per dag och det visar att den fungerar, men självfallet så behövs det fler besökare, arbetar på det för fullt! Jag brukar ju ibland lägga in ett boktips inne på min Frus blogg www.pockethexorna.blogspot.com när hon själv inte orkar (Smärtpatient sedan 15 år tillbaka). Det blir ett boktips även här:
Nära döden kan livet inte vänta, heter den, har valt ut några stycken i en artikel om den i Tidningen Metro, länk under, tidningsutdraget:
"När döden plötsligt kommer nära kan livet inte vänta. Hanne, Sabina och Ulrica, tre kvinnor i Stockholm som tidigt i livet drabbas av obotlig cancer, väljer att trotsa smärtor och tuffa cellgiftsbehandlingar och ta vara på tiden – in i det sista.
Metros fotograf Urban Brådhe har fångat livsglädjen och kampen mot sjukdomen i boken ”Livet kan inte vänta”. Tillsammans med författaren och kuratorn Sara Natt och Dag har han följt Hanne, Sabina och Ulrica och deras familjer.– Det här skulle inte vara en jämmerbok. Det är en bok om livet och om hur man hanterar sin sista tid."
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson
PS: Bilden kommer ifrån
där kan du även läsa mer om den och även recensioner! Andra boktips mm.

2 kommentarer:

 1. Ja, där har du prickat i... Den där boken måste jag ta och läsa. Det är ju så himla svårt ibland att bara ta dagen som kommer och leva den fullt ut och inte oroa sig för morgondagen. Ibland tror jag att vi (jag och många andra) är så programmerade för att livet ska levas på ett visst sätt och att det finns bara ett sätt som är rätt. Och när det finns möjlighet att känna glädje idag så låter vi morgondagens okända problem lägga sig som mörka moln över glädjen.
  Mycket intressant...
  Tack så mycket för din fin stöd Peter:)
  Kram!!!

  SvaraRadera
 2. Hej hej. Har kikat runt lite snabbt bland inläggen här och kommer definitivt återvända. Som timvikarie inom äldreomsorgen och blivande sjuksköterska inser jag definitivt behovet av en förening som Jernsaxen. Självklart är du välkommen som "följare" på min blogg, trots min blygsamma läsarskara, så jag behåller dig och hoppas några klickar sig vidare hit ;)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera