tisdag 19 maj 2009

Detta händer i Sverige 2009.


För mig som "dragit igång" den här bloggen om det behövs en ny Patient ochs Smärtförening i Sverige är dagens artikel i Svenska Dagbladet ingen nyhet alls, tvärtom, så här har det vartit alldeles för länge nu, utrett och politiskt känt sedan mitten av 80-talet, vad har hänt inte mycket. Nu öppnar inom kort ett Hospice för döende barn, alltid något, men mycket är kvar att gör inom "Smärtlindringsfrågan" Läs artikel i sin helhet, länk under artikel utdragen:

"Döende barn får inte specialvård läser vi idag i Svenska Dagbladets Nätupplaga
Publicerad: 19 maj 2009, 07.30. Senast ändrad: 19 maj 2009, 07.31
Sverige lider stor brist på lindrande specialistvård för svårt sjuka barn. När Nordens första hospice för döende barn öppnar nästa år finns åtta platser – trots att behovet i landet uppskattas till närmare 500. Ursula Belding kände sig övergiven av vården när hennes 13-årige son Florian dog i leukemi 2007. "

Vidare inne i artikeln:
"Florian hade varit sjuk i åtta månader när han till slut dog efter stamcellstransplantation i augusti 2007. De sista tio dagarna led han svårt. Trots det fick han inte tillgång till den smärtlindring han behövde förrän de sista två dygnen. Då hade familjen i sin desperation kallat till sig en bekant som arbetat som läkare på Stockholm sjukhem. Han såg till att Florian fick somna in lugnt och smärtfritt efter att ha behandlats med smärtlindrande i kombination med lugnande medel.
Ursula Belding har inga som helst anmärkningar mot den professionella vård Florian fick på den specialistavdelning han vårdades på i samband med transplantationen. Tvärtom, den var av högsta kvalitet, säger hon. Men när det inte gick att göra mer medicinskt då sjönk läkarnas engagemang. Hennes ögon tåras när hon ska berätta om sonens sista tid i livet."
Som sagt läs artikeln i sin helhet på: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2918133.svd Vid datorns som vanligt Peter Olofsson! PS: Bilden och mer om boken på bilden Bröderna Leijonhjärta av Astrid Lindgren läser du på: http://www.alltombarn.se/kulturnoje/basta-barnbockerna-om-doden-1.15431?image=1

9 kommentarer:

 1. Ush vad hemskt... Jag tror inte jag riktigt återhämtat mig från dotterns sjukhusvistelse nu i julas. Vi var ju i lasarettet nio dagar när blindtarmen sprack i magen och hela bukhålan fylldes med var. Det gick riktigt illa och hon fick intravenöst antibiotika och starka värkmediciner så att hon var helt dåsig även på det. Men det värsta var när hon var helt utmattad av värken och de höga infektionsvärdena på natten innan de opererade in slangen och började tömma bort var... Hon såg ut som om hon skulle dö... Jag får fortvarande gåshud när jag tänker... ush... det var hemskt... Men jag kan bara ana hur hemskt det måste vara om ett barn får dödlig cancer... och har värk utan att någon kan ens ta bort värken... så ohumant!
  Åhnej, Peter, det finns så mycket som är så fel här i världen. Bra att du orkar ta tag i det.
  Kramkram

  SvaraRadera
 2. Jag citerar: "När det inte gick att göra mera medicinskt då sjönk läkarnas engagemang".
  Är det där problemet ligger att det inte finns läkare som intresserar sig för "de dödsdömda".
  Vi måste alla kämpa för att ingen skall lida och ha ont, den tid som är kvar av livit.
  Din Smärtförening behövs. Behöver du stöttning, kanske mina erfarenheter kan vara tillnågon hjälp.
  Godnatt från mig och ett godmorron till dig.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 3. Kramar på er båda... Hoppas ni mår bra.

  SvaraRadera
 4. ...kikar bara in och säger hej! Saknar dina inlägg...

  Kram Viveka

  SvaraRadera
 5. ursula beldings son var den unbderbaraste pojken jag någonsin träffat, och det är en skam för sverige att han fick lida så pass mycket som han fick.. saknaden är stor efter honom..

  SvaraRadera
 6. han var en underbar pojke, världens gulligaste han togs för tidigt från denna jord.

  you have left my world but you will never leave my world!

  SvaraRadera
 7. SAKNAR DIG MIN ÄLSKADE LAILA! HOPPAS ATT DET FINNS SNOWBOARD I HIMLEN!! DÅ SKA DU FÅ LÄRA MIG ÅKA SNOWBOARD ORDENTLIGT! DU LOVADE, JAG LOVAR ATT KASTA SKIDORNA! ÄLSKAR DIG!!

  Hur det bara struntade i honom när de inte gick att göra mer kmr jag aldrig glömma den fantastiska människa han var!! alla förtjänar att få bra vård enda till secunden dom dör!

  SvaraRadera
 8. FAN, var väl hans närmate kompis efte famlij man komma o saknar honom så sjukt mkt efter alla dessa år

  SvaraRadera