fredag 28 november 2008

Tusentals äldre får ingen smärthjälp...

15 000 svenskar drabbas varje år av frakturer i ryggkotorna - "Myt att smärtorna klingar av" är en av rubrikerna i dagen morgontidning Svenska Dagbladet.
Tusentals äldre personer, främst kvinnor, med svåra smärtor efter ryggfrakturer lämnas åt sitt öde och får ingen hjälp av sjukvården. Läkare på riksstämman som avslutas idag slår larm om en dold skandal och ett ofta outhärdligt lidande i onödan, slut citat. Artikel finns i sin helhett i Svenska dagbladet idag fredag den 28:e november.(artikelförfattare Inger Atterstam Svenska dagbladet)
I kortet så handlar det om urkalkning av skelletet i framför allt kotorna i ryggen, ryggraden trycks ihop och benhinnan runt kotorna irriteras, likaså nerverna, det i sin tur leder till att musklerna drar sig samman och det uppstår ofta svår smärta. Nu finns det en operationsmetod så få får tillgång till men läkaren Tommy Hansson efterlyser rejäla satsningar på att behandla dessa personer. På www.sbu.se kan du läsa om denna operationsform.
Åter igen, Smärtförening Jernsaxen behövs. Upplysning av makthavare blir en viktig del av arbetet, återkommer till det.
Ha en trevlig helg, alla gamla och ny vänner. Jag vill så här i jultider dela med mig av en av mina livslärdomar- " Ät inte för mycket deg, när du bakar lussebullar, man får rejält ont i magen av det" (ler) Gjorde det i år igen, min frus dom (hon är hård mot dom hårda) -Skyll dig själv! Hon är söt hon Lilla Fru Olofsson!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar