torsdag 6 november 2008

Ännu en dag gryr...

Ja, som sagt ännu en dag gryr och det står helt klart att Barack Obama blir USA:s nästa president. Det har nog inte direkt någon mening för en liten politiskt obunden patientförening i kalla Norden, men förhoppningsvis kan det betyda mycket för de som idag står utanför sjuksystemet i USA. Vård finns visserligen att tillgå men speciallistvård inom exempel avancerad smärtlindring är för många i en hel del stater en omöjlighet om man inte har den typ av sjukförsäkring som man får via sin arbetsgivare. Min fru ligger just nu på ett privatägt sjukhus i Stockholm och att få tillgång till vården där trots det, är något att vara tacksam för, men en självklarhet är det inte, ens i dagens Sverige. Det finns saker som nämnts tidigare som måste göras och även saker som är mycket bra inom vården för dem med smärta som måste "bevakas". Nedskärningar och besparingar flaggas nu landet runt inom många landsting, fast ibland så används inte dessa ord, utan mer ord som omorganistaion och effektivisering.
Min fru har nu varit inneliggandes i snart en vecka för smärtlindring. Idag skall man prova med att dämpa smärtorna med ett mildare narkosdropp för att imorgon kunna gå in i ryggen och försöka lägga en nervblokad på några ställen. Hur prognosen för den typen av smärtblokad är vet man inte riktigt men det viktiga i nuläget är att det händer något iallafall.
Vad händer på mailfronten då, fick tre inbjudningar till "Allt för hälsan mässan" i Stockholm, ska självfallet gå dit och "lobba" lite för Jernsaxen som förening. Blir ju inte utställare precis men lite material har jag iallafall fått ihop. Karolinska institutet har en del föreläsningar under de tre dagarna som mässan pågår, det fanns flera som berör smärtpatienter på olika sett bl a berättar professor Magnus Ingelman-Sundberg om faran med att blanda mediciner och kosttillskott. Länk till mässan och Karolinska institut finns under länkar i marginalen tv. Ha det så bra så länge och om ni besöker mässan, skicka ett mail så kan vi träffas där. Mvh Peter Olofsson

4 kommentarer:

 1. Hej Peter eller Föreningen Jernsaxen förstår om rollen flyter ihop, pratade med en kollega igår på sjukhuset där jag jobbade och hon träffade dig när du var som sjukast i borrelia. Det hindrade visst inte dig från att vara igång. Var med min man på husexpot i Farsta träffade där en trevlig husförsäljare (alla är väl trevliga i det här konjukturläget?) han pratade om att du hade inlett någon planerande förhandling över ett större tomtområde i Norrtäljetrakten. Nyfiken på mer info? Vänligen asahortmark@live.se PS: Tur att vi bor i Sverige, vi har det bra här, ganska iallafall, men som sagt nöjda människor driver inte världen framåt.

  SvaraRadera
 2. Peter!
  Ja, omorganisation och effektivisering klingar mycket tjusigare än nedskärningar och besparingar!

  Det låter spännande med föreläsningarna under "Allt för hälsan" och roligt att du kommer dit till mässan!

  Jag följer det med spänning via din blogg!
  Måste instämma i anonym här ovan att "nöjda människor driver inte världen framåt" Så sant!

  Varma hälsningar!

  SvaraRadera
 3. Jag tar gärna emot tips på hur man blir trodd och hur man får adekvat smärtlindring. Trodde allt skulle bli bra när jag kom till smärtmottagningen, men så enkelt var det inte. Utbildning behövs, i alla instanser!!!
  En uppgift för föreningen Jernsaxen?
  Det är så lätt att sätta en remiss i handen på den hjälpsökande, tyvärr lindrar inte ett papper smärtan.
  Hoppas att denna förening kan hjälpa mer än etablissemanget.
  Hälsningar från Hälsingland

  SvaraRadera
 4. Hej Lena! Det är nog det värsta att inte bli trodd, hur man löser den problematiken vet jag personligen inte riktigt, men en sak att göra det på är att få med sig en "ledsagare" från exempelvis en förening som sysslar med "smärta". Har varit i kontakt med de föreningar som är till för sjukvårdspersonal, sjukgymnaster osv. min ide är att kunna "hyra" in dem i de fall där de behövs som stöd. Vet att det ibland kan vara en känslig fråga men jag har inte dragit igång den här föreningen för att jag ska vara rädd att trampa någon på tårna. Civilkurage eferlyses på många håll och vårdpersonal som vågar vara lite "besvärliga" uppåt i personalstegen behövs alltid.I Min frus fall blev räddningen en tjej som gick utbildning till sjukgymnast. Ta hand om dig med vänlig hälsning från Peter Olofsson.

  SvaraRadera