onsdag 17 juni 2009

Tidsbegränsad sjukskrivning - fungerar det?


Rusch till fetmaoperationer – nu införs regler för sjuktiden, läser Jernsaxen idag i Dagens Nyheter, utdrag ur artikel som läses i sin helhet på:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/rusch-till-fetmaoperationer-nu-infors-regler-for-sjuktiden-1.893167
"Att operera magsäcken mot övervikt har blivit så vanligt att Socialstyrelsen tagit fram riktlinjer för hur länge patienterna ska vara sjukskrivna. – I början är man väldigt utmattad, man svälter ju faktiskt, säger Titti Sarlin som opererades i våras.
Allt fler svenskar väljer att göra en operation där en stor del av magsäcken kopplas bort. Bara mellan 2006 och 2008 har antalet opererade nära fördubblats, från 1 600 till 2 800 per år. Hur lång den genomsnittliga sjukskrivningstiden är i dag efter en operation vet man inte. Men enligt Socialstyrelsen handlar det inte om någon långtidssjukskrivning. Däremot är överviktiga ofta sjukskrivna för följdsjukdomar och många är förtidspensionärer."
Gå även in på "länken" och ladda hem pdf-fil med flera typer av diagnoser som socialstyrelsen har gett "fasta" sjukskrivningstider!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

2 kommentarer:

 1. Hej Peter! Tack för din kommentar. Kul att andra hittar till min blogg även fast den inte är stor. Ändå har jag träffat fler än jag trodde genom bloggen. Tyvärr är inte "sjukdoms" bloggarna så stora idag då det inte verkar vara så många som är intresserade av att följa en historia som dom. Som du kanske förstod så har jag fibromyalgi och försöker orka med vardagen och stå ut med all motgång som finns där ute. Det är inte lätt. Kunskapen är inte så stor än och många rynkar åt näsan åt sjukdomen. Speciellt arbetsmarknaden. Men bloggen är för mig en plats där jag kan dumpa känslorna och vad som händer omkring mig, samtidigt som jag försöker nå ut till andra också. Ha det så bra! Mvh Fibrobruden

  SvaraRadera
 2. "Fasta" sjukskrivningstider... Verkar ju "ganska" korttänkt med tanke på att vi alla är olika och reagerar olika och är sjuka olika länge.
  Överhuvudtaget tycker jag att hela sjukförsäkringssystemet har spårat ur...

  Det faller ju på sin egen orimlighet att folk tvingas att börja jobba innan dom är friska nog. Det blir ju bara längre sjukskrivningsperioder på det viset.
  Tror jag, är väl bäst att tillägga :-)!

  Ha det gott!
  /J

  SvaraRadera