tisdag 9 juni 2009

Inte en dag för tidigt!


Otroligt att det tagit en sådan lång tid för att våra politiker ska reagera och skrida till handling, felmedicineringar av äldre är ingen direkt nyhet för patientföreningar, snarare en "vardag" sedan många år tillbaka. Så självfallet är Jernsaxen fortfarande kritiskt, det finns mycket att göra på punkten "att se över felmedicineringarna" bl a genomföra ett gemensamt och centralt läkemedelsregister/behandlingsregister.
Idagarna nu när Piratpartiet tagit 7,7 procent av rösterna i EU-valet vill Jernaxen påpeka att ett sådant register måste bygga på frivillighet, precis som ett donationsregister måste vara.
Dagens inlägg på Jernsaxen bloggen handlar i huvudsak inte om den frågan idag, utan om att både regeringen och socialstyrelsen vill skärpa reglerna för hanteringen av läkemedel för äldre, med ny handlingsplan och nya riktlinjer. Artikel läser du i sin helhet på:
Publicerad: 9 juni 2009, 00.30 Svenska Dagbladets Nätupplaga, del av artikel:
"Flera rapporter har visat hur äldre människor får för många läkemedel, fel doser, sådana som riskerar att motverka eller förstärka varandra och i vissa fall kan vara direkt farliga.
Nära var sjätte 80-åring har tio eller fler läkemedel, mer än var fjärde patient inom vård och äldreomsorg får läkemedel som är direkt olämpliga för äldre. Var tredje dement behandlas med psykosmediciner. Olika läkemedel som ingen har kontroll över kan få dem att må illa, bli yra, ramla och skada sig. Eller bli liggande apatiska, som i de fall SvD beskriver härintill.
–Socialstyrelsen har inte gjort tillräckligt, vi kan göra mycket mer än vi gör idag, säger generaldirektör Lars-Erik Holm självkritiskt, med tillägget att han själv tillträdde sin post först ifjol."
Jernsaxen välkomnar översynen men hoppas detta inte bara stannar vid en skrivbordsprodukt!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

2 kommentarer:

 1. Det finns metoder att förhindra felbehandlingar
  Det är problem om patienter (svår skada, medvetslös) inte själva kan informera oss om sin medicinska status .
  Detta medför alltid en risk vid medicinska behandlings insatser.
  Det finns dock effektiva metoder att förhindra detta genom att fler skaffar sig medicinska ID-kort av Life Care Card typ kopplade till sin vanliga ID handling. Dessa medicinska ID kort är en billig försäkring (100:-) mot felmedicinering och ev felbehandlingar inom vården.
  Doc. Bengtsson
  Medicin

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren Doc. Bengtsson!
  Välkomnar fler sådana, stort tack!
  Mvh Peter Olofsson

  SvaraRadera