torsdag 1 oktober 2009

Foglossnings Special hos Jernsaxen!


Ja, det lät väl inte speciellt "medicinskt" med den rubriken. Men nu är det här ju en allmän blogg och Förening så nu förlorar vi inte oss i allt för mycket medicinska termer.
Får en hel del mail i ämnet "foglossning" och ni som var med ifrån början kanske minns att det fanns en hel del länkar då. Efter lite kritik ifrån Läkarhåll så tog jag då bort några länkar då den medicinska expertisen inte riktigt är överens om behandlingsformerna.
Tre huvudlinjer finns och det märker jag också på de mail som inkommit om vilka "behandlingsformer" som används så i princip så delar jag helt krasst upp dem i "vila dig frisk gruppen", "sjukgymastikgruppen" och "kirurgi/ortopedi" gruppen.
I vilket fall som helst så är detta ett stort och svårt område alla kategorier och jag är ingen medicinsk expert, har varit deltidsassistent åt min Fru nu i snart 16 år, som hade svår "foglossning" under och efter alla sina tre graviditeter, efter en allt för hårdhänt läkarundersökning sex månader efter sista graviditeten så "hände" det något i bäcken/ländrygg.

Felbehandling mm förvärrade det hela och nu kan man säga att hon är i ett slags "kroniskt smärttillstånd". Steloperationer har hjälpt så att hon kan gå rakt, men hon är beroende av stora doser "smärtstillande preparat", smärtproblematiken leder också till att hon får något slags konstiga "smärtskov" som gör att smärtan tar överhanden, då är det inläggning på sjukhus och Morfindropp som gäller under några veckor och efter det även någon vecka på rehabklinik!
Hennes livssituation gjorde också att jag startade upp denna blogg som är en förfrågan om det behövs en ny Smärt och Patientförening i Sverige. Frågan är med ja besvarad sedan länge och det har nu blivit över 500 registrerade medlemmar. Självklart så måste denna "Föreningsverksamhet" utvecklas ytterligare, men det tar tid då de flesta inblandade är själva "smärtpatienter" eller anhöriga och "smärta" tar enormt mycket kraft, det tror jag alla drabbade kan intyga. Det är viktigt att det här dessutom går rätt till för målet att Jernsaxen som Smärt och Patientförening ska finnas kvar i framtiden och inte gå "Föreningsdöden" till mötes när de "närmast sörjande" inte längre orkar! Föreningsidén är att vara en lite "tuffare" Förening utåt och lite mjukare och personligare innåt, träffar, resor mm kommer att anordnas.
Att registrera sig som medlem kostar inget , sker till Jernsaxen@live.se Sponsorer kommer stå för hela kostnaden, aktiviteter betalar man själv!
Åter till foglossningsproblematiken! Presenterar nu några allmänna och intressanta sajter att läsa mer om frågan, har du någon egen information som du vill framföra, skriv den under detta inlägg eller skriv till Jernsaxen! Även "livssituationsberättelser" välkomnas!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!


Netdoktor

Råd om vård via web och telfon

Familjeliv.se

Blogg om foglossning

Behandling

6 kommentarer:

 1. Jag har inte någon egen erfarenhet när det gäller foglossning då min graviditet var rätt ok..Men! jag har många vänner som hade stora problem både under och efter..När man ignorerar en kvinnas smärta som följer med foglossningar genom att säga att Graviditet är ett "Tillstånd" och inte en sjukdom,,är som att säga att allt bara är inbillning och att man får skylla sig själv..Hur skall man få dom som bestämmer över lagar och regler,när det gäller sjukskrivningar och vård att förstå undrar jag..
  Hur länge skall vi behöva tolerera ignoransen mot människor som mår dåligt?
  Just när det gäller graviditet är ingen den andra lik..Och har man smärtor så kan man överföra det på barnet..Genom sin oro..
  Hur tänker man då när man bra ser det som ett "Tillstånd" ..
  Ja jag registrerar mig gärna som medlem,då jag vet vad det vill säga att ha en "Inbillningssjukdom..
  Susanne

  SvaraRadera
 2. När man "Bara"skall det var på sista raden..Ursäkta..

  SvaraRadera
 3. hei....
  takk for hyggelig kommentar på min blogg....ikke ofte en mann er på besøk:)kom snart tilbake...
  ha en god dag
  klem edda

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Fick tips om denna blogg av en väninna,har nästan aldrig läst en blogg förut.
  Jag är lite nyfiken på andra kvinnors uppfattning av det här med foglossning/bäckensmärta. Hur länge har det pågått? Finns det de som blivit helt återställda? Behandling, läkare etc?

  Själv har jag inte haft problem med ryggen innan utan det kom som en blixt från klar himmel när jag var gravid i v 15 med första barnet. Blev sängliggande och hade hemska bäckensmärtor tills dottern var ca 1,5 år då jag träffade en ny sjukgymnast som hjälpte mig jättemycket.
  Bestämde att skaffa ett barn till och blev lika dålig igen till min stora förtvivlan. Sonen är nu ca 6 mån och med hjälp av träning är jag bättre. Den högsta önskan är ju att bli helt smärtfri och kunna leka med mina barn!

  Jag vet vad ett liv med ständig smärta innebär och jag lider med er, oavsett orsak till smärtan, som lever detta liv.
  Sänder en tanke till er...
  Helene

  SvaraRadera
 5. Fick foglossning för tjugofem år sedan och har fortfarande så pass mycket besvär av det att jag har fått sjukpension (för ca arton år sedan).
  Tror att en whiplashskada har förvärrat det hela. MEN hade någon trott på mig och inte bara talat om att jag var lat (?)utan hjälpt mig till "rätt instans" så hade jag troligen sluppit en hel del värk och kanske till och med hade kunnat fortsätta jobba...

  Johanna

  SvaraRadera
 6. Hej Johanna,
  Ledsen att höra att du är så dålig! Jag fick träffa ortopeden Hans-Christian Östgård (januari i år) som specialiserat sig på bäckensmärta. Han sa att han träffat patienter som varit dåliga i både 10 och 15 år men som blivit friska med rätt hjälp.
  Trots att jag inte kunde gå när jag var där var han positiv och tyckte att jag hade goda chanser att bli helt återställd. Ser fram emot återbesök under hösten.
  Att inte kunna jobba är en stor sorg och påfrestning, jag önskar att samhället förstod detta bättre. Jag är mammaledig nu men hoppas kunna jobba 80% om ca ett halvår.

  Helene

  SvaraRadera