fredag 13 februari 2009

Hjälp vad händer? Utdrag i artikel i tidskriften läkemedelsvärlden.

Ja, ibland blir man faktiskt lite orolig, vad händer egentligen går utvecklingen framåt? Sitter och läser artiklar i tidskriften Läkemedelsvärlden för att se om det finns något "matnyttigt" för oss på Jernsaxen Fastnar för den här artikeln som på längre sikt berör oss alla! Länk til tidningen finns i länklistan här till höger:

"Gratis antibiotika på amerikanska varuhus
Flera varuhuskedjor i USA delar sedan årsskiftet ut gratis antibiotika till sina kunder. Det är ett sätt att hjälpa människor till bättre hälsa i ekonomiskt tuffa tider hävdar kedjorna själv.
Bonus I sin kamp om kunderna när ekonomin svajar har amerikanska matvarukedjor tagit till nya metoder, rapporterar nyhetstjänsten Pharma adhoc. På flera håll kan kunderna sedan årsskiftet hämta en gratiskur med antibiotika i samband med att de köper mjölk och tvättmedel.

En representant för en av kedjorna, ”Stop & Shop” säger att för ett företag som förser sina kunder med hälsosam mat som hjälper dem att hålla sig friska är det lika viktigt att hjälpa dem att bekämpa bakterieinfektioner. Just deras erbjudande marknadsförs med en omfattande reklamkampanj som pågår till mars.

Vilka typer av antibiotika som delas ut i de olika affärerna varierar men bland de vanliga är tetracyclin, ciprofloxacin, erytromycin och fenoximetylpenicillin. Vanligen är det en kur på två veckor som delas ut. Redan tidigare har andra grupper av generiska läkemedel sålts för några tior, som ett sätt att locka kunderna till sig och nu har turen kommit till antibiotika.

Kritiker menar att detta är förödande eftersom antibiotikakonsumtionen snarare borde gå ner än upp med tanke på resistensutvecklingen"

Text: Petra Hedbom
Puplicerad 2009.02.10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar