fredag 27 april 2012

"Näst intill en omöjlighet..Vårdval..!"

Som många läsare säkert märkt så har Jernsaxenblogen legat i "dvala" en tid! Det här sina orsaker, men en av de större faktorerna till detta är, det näst intill omöjliga uppdraget att hålla en "medicinblogg" intressant och läsvärd utan att bli för "tungrodd". Sedan är det ju också en fråga vilka medicin/vårdnyheter som skall behandlas. Själv är jag ju "Stockholmsbaserad", men vill verkligen inte ha en vårdblgg ur Stockholmsperspektiv. Fast ibland är det tvunget att bli lite "lokalt"!

Som i en artikel i veckan i från Dagens Nyheter:
"I Vårdval Stockholm lönar det sig ekonomiskt med korta okomplicerade besök. Det är troligt att ju längre tiden går, desto mer anpassar sig läkare och annan vårdpersonal till ersättningssystemet. På så sätt skapas en alltmer ojämlik vård, skriver Jan Halldin och Anders Romelsjö.

I primärvårdens Vårdval Stockholm riskerar sjuksköterskebesök och telefonrådgivning att omvandlas till läkarbesök och patienter med sammansatta vårdbehov få ett läkarbesök uppdelat på flera återbesök. Det beror på ersättningssystemets utformning. Speciellt drabbas patienter med komplexa vårdbehov i socialt och ekonomiskt utsatta områden. Att man inte beaktar detta när husläkarsystemet i Stockholms läns landsting nu får ytterligare tillskott av medel 2012 är anmärkningsvärt.
Jan Halldin, läkare, med dr, före detta klinikchef och överläkare inom beroendevården Stockholms läns landsting

Anders Romelsjö, läkare, professor Karolinska Institutet."

Artikeln i sin helhet finner du här i Dagens Nyheter!

Hur gör man en medicinblogg roligare? Kanske med hjälp av min favorit Syster...Syster Diesel!

Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

5 kommentarer:

  1. Thanks for the interesting interview

    SvaraRadera
  2. Written simply and tastefully. It’s pleasant to read. Thank u.

    SvaraRadera
  3. Great post, I enjoyed ready reading it, Keep posting good stuff like this.

    SvaraRadera