fredag 7 maj 2010

"Lite trött nu...!"


Ja, faktiskt nu är jag själv riktigt trött efter att ha suttit i telefonkö i snart två timmar, okej, jag bloggar under tiden så alltför lång känns inte väntan men det är trots allt inte okej med väntetiderna hos olika myndigheter/vårdinstanser!
Skrev ju tidigare i veckan om "ojämlikheten" inom vården se nedan!
Dessutom är det en vedertagen sanning att man ska vara "frisk" för att vara sjuk, åtminstone så måste man ha någon anhörig om man inte orkar själv som för ens talan!

Vår nuvarande regering och även den förra har ett otal gånger själv påpekat att det behövs vårdsamordnare, ja visst det finns de som har den titeln.
Fast det som behövs är sk "vårdsamordnare" som hjälper den "Lilla Människan" som inte orkar, ska räcka med ett samtal........"Hej jag behöver hjälp med en sak....", sedan fixar den här personen det, alla kontakter, samordning mm. När det finns då har vi uppnåt en jämlik vård!

Lotta Gray, cancerpatient och känd som Vimmelmamman skrev igår i sitt inlägg om
"vårdkordination"!
Jag skulle själv vilja berätta om det jag nu sitter och försöker kordinera för min långtidssjuka Frus räkning, men det känns för stunden för jobbigt och för nära........låter Lottas blogg göra jobbet idag!
Utdrag i från Lotta Grays blogg:

"Jag sitter i telefonen hela förmiddagen. Ingen vill ta i min port-a-cat. Det är tråkigt att man själv måste vara så på och pigg att man själv får ringa runt och försöka ta reda på vem som kan, vill och får spola. Först ringer jag Huddinge som satte in den. De ber mig ringa min ansvarige läkare. (sedan 1 mars har Radiumhemmet hand om alla portar.) Jag mailar min läkare Bengan som vänligt och snabbt mailar tillbaka att han inte har hand om portar och inget vet om dem. Han ber mig ringa SÖS och onkologen. Jag ringer Radiumhemmet själv. De ber mig ringa min husläkare. Jag ringer min husläkare som måste skicka remiss till Radiumhemmet.

Jag ringer upp Radiumhemmet igen eftersom min husläkare vill ha adress eller fax. Tur är väl det att jag ringer upp för nu blir jag informerad om att innan man tar emot en remiss måste man ha provat att spola igenom porten med actilys (propplösare). Jag ringer åter till husläkaren som förklarar att de inte får spola igenom med actilys på vårdentralen. Det måste göras av erfaren personal och inget de får göra. Jag ringer tillbaka till Radiumhemmet som ber mig ringa behandlingsavdelningen på SÖS och se om de kan spruta actilys. Min behandlingssjuksköterska L svarar. Jag är välkommen i morgon 9: 16.

Någonstans är det glapp i vår fina sjukvård. Det finns ingen övergripande koordination mellan olika enheter. Jag klarar mig för jag är fortfarande stark och "frisk" och kan tala för mig och är aktiv i mina handlingar. Men om jag nu vore sjuk i min cancer eller i psykiskt obalans så är det inte helt lätt att vara rådig. Det är en mycket dubbel känsla för mig. Ett del av mig vill inte alls vara sammankopplad med onkologi, bara att slå numret till Radiumhemmet gjorde mig frustrerad. Jag vill inte tillhöra den världen. Men å andra sidan vore det fantastiskt skönt att bara kunna ringa ett nummer och få sina problem lösta som jag antar att man mer eller mindre kan om man är tex inskriven hos ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) vars kontakt man absolut inte vill ha om det inte är helt nödvändigt."

Ja som sagt, det var lite ifrån Lottas blogg, bilden är också därifrån!
Avslutar med orden....Kordination/samordning....Ja Tack!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar