torsdag 23 april 2009

Länktips till debatten om rätten att få betald sjukvård utomlands.


Sjuka ska få vård oavsett plånbokens storlek, skriver Gunnar Hökmark idag som slutreplik, delar av "artikel nedan" samt länk till den kompletta slutrepliken. Införd i Svenska Dagbladet!
SLUTREPLIK TILL YLVA JOHANSSON Europeiskt vårdval bra för patienter:"En bra sjukvård är en kärna för välfärden. Det ligger i den svenska sjukvårdens grundläggande utgångspunkter att alla ska få vård. Det innebär att kostnaderna inte ökar bara för att ersättningen följer patienten. Det är en missuppfattning som präglar Ylva Johanssons replik (18/4) till vår artikel om vård över gränserna. Hennes inställning är där-emot inte förvånande.
Under lång tid motarbetade socialdemokraterna införandet av en vårdgaranti, liksom man motarbetade det fria vårdvalet. Nu motarbetar man ett euro- peiskt patientdirektiv som ger patienter rätt och möjlighet att söka sjukvård i andra länder för vård som de inte kan få hemma med motiveringen att männi-skor därmed kan få vård utanför landstingens kontroll och prio- riteringar.
Det är ett skäl till varför socialistgruppen i Europaparlamentet motarbetar detta förslag och de socialdemokratiska europaparlamentarikerna på alla sätt agerar emot, i Sverige genom att skriva artiklar emot förslaget och i parlamentet genom att inte vilja rösta för möjligheten att få vård i annat land när den inte finns att få hemma."
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2782639.svd
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Jernsaxenbloggen är inte bara till för att stimulera ett sinne, det finns ju flera att ta hand om, så skicka gärna in länktips om konst och foto som kan ge vardagen en "skönhetsupplevelse".
Bilden ovan tog jag på S.t Göranssjukhus förra våren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar