söndag 14 november 2010

Hur är det med vården?

Vet du hur det är att ligga på sjukhus?
Vet du hur det är att ligga på sjukhus år efter år?
Vet du hur det är att ligga på servicehus?
Vet du hur det är att ligga på servicehus år efter år?

Vet du hur dagens sjukvård fungerar?
Vet du om dagens sjukvård fungerar?

Vet du hur det är att som nybliven 28-årig trebarnsmor behöva ligga på sjukhus i månader och se sitt barn ställa sig upp för första gången mot din sjukhussäng utan att du kan lyfta upp henne?

Vet du hur det är att som 31-årig mamma att ligga på servicehus och böna och be de äldre att låta dina barn få se julkalender på TV någon gång de 24 dagarna till jul?

Vet du hur det är att som 33 årig mamma fira påsk och din äldsta sons 10-årskalas på sjukhus?
Vet du hur det är att som 39-årig mamma fira din dotters 12 års dag och förklara för henne varför du inte kan komma till hennes första konsert i orkesterklassen?

Vet du hur det är som 42-årig mamma höra dina två tonårssöner kämpa med att få dig att andas när du är mitt i ditt akuta smärtanfall, samtidigt som de ska ringa ambulans och få dem att förstå att det är riktigt akut och under tiden trösta lillasyster?

Vet du då hur det är om man då har möjlighet att få välja den vård DU vill ha?
Vet du hur det är att ha möjligheten att få välja den läkaren som är specialiserad på just det som DU lider av?
Vet du hur det är att ha möjligheten att få vårdpersonal som lyssnar på DIG?
Vet du hur det är att ha möjligheten att få vårdpersonal som hjälper DIG med just det som DU
behöver hjälp med?
Vet du hur det är att ha möjlighet att få den vården som passar just dig och inte till den standardiserade patientmallen som egentligen inte passar till någon?
Vet du om det här är möjligt över huvudtaget?

Jag vet, för jag har varit med om ALLT!

Då behöver vi alla att det finns vårdmöjligheter för oss och då menar jag inte bara att det ska finnas en sjukhussäng till var och en av oss, utan att det finns DEN vården för dig, DEN som passar dig, DEN som du får välja så att det känns som din vård!

När lagen om personlig assistans ändrades för 15 år sen har det kommit nya företag innom hemtjänsten så att man kan erbjuda personlig omsorg för då får vårdtagaren själv välja vem hon vill ha som "sin". För idag gör de reklam för sina företag med ord som "God omsorg" och "Bra levnadsvillkor". För vill man inte bara ha ett liv i mjukis byxor och pöströjor och får vara nöjd med att någon kommer och klär på dig och kammar håret lite snabbt, för det vad som ingår i klassisk hemtjänst.

Men alla vet ju att om man får känna sig fin och bli uppiffad med lite smink och bli klippt, så mår man ju mycket bättre och kan göra mer som att vara mer deltagande i sällskapslivet och att få kunna vara med i gemensamma aktiviteter som exempelvis boule, bowling eller bingo så ger det mycket för den mentala hälsan.

Det är inte bara mera pengar som ligger bakom att det ska bli mer värdig och varierande vård, utan det är andra saker som ligger bakom om det ska bli framgång med företaget och det är att man tänker utanför ramarna och känner efter om jag själv hade legat där, vad hade jag velat att man gjorde? För det är det som saknas i dagens vård, den mänskliga omsorgen och att varje människa är unik även när man är sjuk och behöver hjälp .

Tänk på det när någon i din närhet ska få en ny assistent så får den personen ta med anhöriga så att man tillsammans kan vara med och välja ut den el. de personliga assistenterna som är bäst för DIG el. din anhörig. För den personliga omsorgen är det viktigaste och det är det som det måste utgå ifrån och inte vad som står i kommunens normer över vad som är en lämplig vård i hemmet för rörelsehindrade!

1 kommentar:

  1. Vilket bra inlägg! Alla bör ju få den vård de vill ha, men det gäller att som sjuk vara stark och ha starka anhöriga för att få sina rättigheter.
    kram

    SvaraRadera