fredag 29 maj 2009
För att ha fysiskt ont krävs det psykisk balans!
torsdag 28 maj 2009
Ska vi leka Doktor?
Ja, ska vi leka Doktor? Det kanske är en berättigad fråga till de Läkare som vägrar hänga av sig sin Läkarrock trots larm och rekommendationer ifrån Socialstyrelsen? I en artikel i Dagens Nyheter idag behandlas ämnet, Jernsaxen undrar hur de läkare som ännu inte förpassat sina läkarrockar till "historien" tänker!
Bakterierna slår tillbaka, är huvudrubriken på denna artikel:
Läkare tvingas ta av rocken
Publicerat 2009-05-27 21:33
"Socialstyrelsen har förbjudit läkarna att använda den vita läkarrocken när de träffar patienter. Rocken sprider bakterier. Men många läkare vill inte hänga av sig rocken."
Som sagt läs artikel i sin helhet på:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-tvingas-ta-av-rocken-1.877980
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson.
tisdag 19 maj 2009
Detta händer i Sverige 2009.
För mig som "dragit igång" den här bloggen om det behövs en ny Patient ochs Smärtförening i Sverige är dagens artikel i Svenska Dagbladet ingen nyhet alls, tvärtom, så här har det vartit alldeles för länge nu, utrett och politiskt känt sedan mitten av 80-talet, vad har hänt inte mycket. Nu öppnar inom kort ett Hospice för döende barn, alltid något, men mycket är kvar att gör inom "Smärtlindringsfrågan" Läs artikel i sin helhet, länk under artikel utdragen:
"Döende barn får inte specialvård läser vi idag i Svenska Dagbladets Nätupplaga
Publicerad: 19 maj 2009, 07.30. Senast ändrad: 19 maj 2009, 07.31
Sverige lider stor brist på lindrande specialistvård för svårt sjuka barn. När Nordens första hospice för döende barn öppnar nästa år finns åtta platser – trots att behovet i landet uppskattas till närmare 500. Ursula Belding kände sig övergiven av vården när hennes 13-årige son Florian dog i leukemi 2007. "
Vidare inne i artikeln:
"Florian hade varit sjuk i åtta månader när han till slut dog efter stamcellstransplantation i augusti 2007. De sista tio dagarna led han svårt. Trots det fick han inte tillgång till den smärtlindring han behövde förrän de sista två dygnen. Då hade familjen i sin desperation kallat till sig en bekant som arbetat som läkare på Stockholm sjukhem. Han såg till att Florian fick somna in lugnt och smärtfritt efter att ha behandlats med smärtlindrande i kombination med lugnande medel.
Ursula Belding har inga som helst anmärkningar mot den professionella vård Florian fick på den specialistavdelning han vårdades på i samband med transplantationen. Tvärtom, den var av högsta kvalitet, säger hon. Men när det inte gick att göra mer medicinskt då sjönk läkarnas engagemang. Hennes ögon tåras när hon ska berätta om sonens sista tid i livet."
Som sagt läs artikeln i sin helhet på: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2918133.svd Vid datorns som vanligt Peter Olofsson! PS: Bilden och mer om boken på bilden Bröderna Leijonhjärta av Astrid Lindgren läser du på: http://www.alltombarn.se/kulturnoje/basta-barnbockerna-om-doden-1.15431?image=1
måndag 18 maj 2009
"Full fräs med Jernsaxen"
I krig, kärlek och i bloggande så är alla medel tillåtna för att nå sina mål och mitt mål är ju sedan tidigare att uppmärksamma alla typer av fysisk smärta/besvär och behandlingsformerna får denna typ av problematik. Första gången jag skriver om prostatacancer här, har tidigare bara nämnt cancer i allmänna ordalag, men efterhand som olika ämnen avhandlas och beskrivs i medierna så hämnar de även här på Jernsaxen bloggen. Jag lägger sedan till några länkar här bredvid för mer information.
Publicerad: 17 maj 2009, 22.36
SKYDDANDE MAT Prostatacancer är en av våra vanligaste cancerformer, och forskning visar att vår livsstil är en av orsakerna. Konsumtion av röda grönsaker och frukter som tomat, paprika och blodapelsin tros förebygga cancerformen. Men minst lika viktigt är att frukt och grönsaker får mogna naturligt. Läs artikeln i sin helthet på: http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/matklimat/artikel_2910627.svd
fredag 15 maj 2009
Jernsaxen stödjer Camillas Matuppror!
Sjukhusmat och Jordgubbar Part III.
torsdag 14 maj 2009
Jordgubbar Part II
Visst blev man "nästan frisk" av att bara se på bilden på jordgubbarna i inlägget nedan. Publicerar därför ytterligare en bild, självklart så är de ekologiska också! Kan inte släppa det här med "sjukhusmaten" riktigt än och eftersom debatten fortfarande "rasar" i medierna så länkar jag till en ny artikel i Svenska Dagbladet! Intressant tycker Jernsaxen, bloggandet är ett snabbt medie, men glöm inte läsa inlägget nedan, med den rosa boken på!
Artikelutdrag ifrån Svd:
Landstinget långt från ekomål lyder rubriken!
Publicerad: 13 maj 2009, 20.55. Senast ändrad: 13 maj 2009, 21.05
Om drygt två år ska sjukhusmaten i Stockholm innehålla minst en fjärdedel ekologiska ingredienser. Men det är långt till målet visar landstingets egna siffror: I dag är eko-snittet för matvaror som levereras endast 9 procent. Läs artikel i sin helhet på:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2888565.svd
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
Så länge det finns liv så finns det hopp!
Så länge det finns liv så finns det hopp! Kanske en liten sliten klämtjeck klyscha, men som många andra klämtjecka klyschor så är det en sanning! Igår fick jag ett långt långt mail angående den dåligt fungerande rätten till ordentlig smärtlindring i livets slutskede. Inte så mycket att referera till just nu, det skrev också kvinnan som skickade mailet, men hon "behövde skriva av sig" som hon själv uttryckte det. Det här mailet är inte det enda mail jag fått i ämnet "otillräcklig smärtlindring" det vill jag poängtera. Det är verkligen en katastrof att det är på det här viset. Jag visste innan jag startade Jernsaxen att det inte fungerade tillfredsställande, men att det var så dåligt och utbrett kom som en verklig kalldusch. Ja åter till "så länge det finns liv finns det hopp", det är just så man ska se alla typer sjukdomsbehandlingar även svårartade cancerformer som troligtvis leder till att livet tar slut, men fram till sista andetaget så ska vården och smärtlindringen fungera klanderfritt. Patient och smärtföreningen Jernsaxen är ju bara i sin "linda" så självfallet kommer jag/vi arbetade med den frågan på många olika sett. Något jag börjat med även fast det är i en mycket blygsam skala är det att intressera läkare under utbildning för "smärtfrågan" och dess viktiga funktion. Har varit in kontakt med två utbildnings instanser om det och jag vill påstå att det finns klara brister när det gäller informationsbiten redan i tidigt stadium när det gäller det här. -Ja, det här är en ganska oglamourrös verksamhet, som en professor på Karolinska Institutet uttryckte sig till mig! Återkommer självfallet till ämnet! Just nu är den stora frågan att få den här bloggen att "växa", ser just nu att jag/vi har cirka 40 nya besökare per dag och det visar att den fungerar, men självfallet så behövs det fler besökare, arbetar på det för fullt! Jag brukar ju ibland lägga in ett boktips inne på min Frus blogg www.pockethexorna.blogspot.com när hon själv inte orkar (Smärtpatient sedan 15 år tillbaka). Det blir ett boktips även här:
"När döden plötsligt kommer nära kan livet inte vänta. Hanne, Sabina och Ulrica, tre kvinnor i Stockholm som tidigt i livet drabbas av obotlig cancer, väljer att trotsa smärtor och tuffa cellgiftsbehandlingar och ta vara på tiden – in i det sista.
Metros fotograf Urban Brådhe har fångat livsglädjen och kampen mot sjukdomen i boken ”Livet kan inte vänta”. Tillsammans med författaren och kuratorn Sara Natt och Dag har han följt Hanne, Sabina och Ulrica och deras familjer.– Det här skulle inte vara en jämmerbok. Det är en bok om livet och om hur man hanterar sin sista tid."
onsdag 13 maj 2009
Säger bara Jordgubbar! Ordförande har ordet:
tisdag 12 maj 2009
"Ät min skit, bit för bit. ere diareé så tare me ské" Part II
måndag 11 maj 2009
"Har jag? Eller ska jag?
Missade en länk nedan, klicka på den och gå in och diskutera sjukhusmaten i Stockholm, tillsatser hur reagerar de ihop med vissa mediciner, Jernsaxen funderar kring ämnet, återkommer!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2869511.svd
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
"Ät min skit, bit för bit är det diareé så tare me ske"
söndag 10 maj 2009
Jernsaxen säger! Denna fråga berör inte bara de i livets slutskede, de berör även de som ska fortsätta att leva!
– Det här har varit känt sedan 80-talet, säger han.
Trots att flera utredningar påpekat bristerna och försökt lyfta fram frågan har inte mycket hänt. Enligt Hägglund beror detta främst på områdets låga status.
– Detta tillhör de mest oglamorösa delarna av svensk sjukvård. Här handlar det inte om nya tekniska landvinningar eller nya livräddande behandlingar utan om ett skapa ett värdigt slut. Det har inte ansetts som det mest spännande området att forska kring.
Han är beredd att göra vad han kan för att ändra på saken och talar om en underutvecklad specialitet vars status måste höjas."
fredag 8 maj 2009
Jernsaxen önskar trevlig helg!
(Tids nog så blir det även en egen hemsida)
Fler underrubriker ska det också finnas, men det är svårt att hinna med allt!
Som sagt ha det bra så länge mvh från Peter Olofsson!
PS: Ska jag verkligen lägga in en länk till Svenska Dagbladet om ett tragiskt Läkarslarv - självklart Jernsaxen blundar inte för sanningen!http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2856253.svd
torsdag 7 maj 2009
Smärtföreningen Jernsaxen säger - Ordna nu!
Publicerad: 7 maj 2009, 00.15
Bara en minoritet av de svenska cancerpatienterna och ett fåtal av hjärt-lung- patienterna får tillgång till lindrande specialistvård när livet går mot sitt slut. Bostadsorten avgör vilken vård du får som döende, visar ny kartläggning.
–Flertalet svenskar dör på akutsjukhusen eller på kommunala vårdhem där alltför få har utbildning i palliativ vård. Behoven hos en obotligt sjuk cancerpatient ryms inte inom den högteknologiska vården, säger Carl Johan Fürst, överläkare och ordförande i Svenska palliativregistret, ett nytt kvalitetsregister där hittills omkring 20 procent av alla svenska dödsfall finns registrerade.
Smärtföreningen Jernsaxen säger:
Bra Drottning Silvia att du lägger din röst till debatten och "tycker till"! Igår var jag verkligen nära att sätta mig direkt vid datorn för att skriva några rader då jag sett ett "granskningsprogram" om äldrevården i Sverige. Hejdade mig lite för det är lätt att "skena iväg" allt i vård och omsorgsväg hänger ihop och det blir ibland svårt att särskilja de olika problemen.
Smärtföreningen Jernsaxen är som tidigare sagts i huvudsak en Smärt och patientförening men sjävfallet så måste närliggande områden också beröras. Återkommer med ett inlägg om åldringsvård och smärtlindring.
Idag vill jag belysa en artikel i Svenksa Dagbladet där Drottning Silvia ger en intervju i ämnet palliativ vård (vård i livets slutskede).
”Inte bara kroppen behöver vård” heter artikeln:
Publicerad: 7 maj 2009, 00.15
För tre år sedan avled drottningens bror i cancer. Engagemanget för broderns vård fick henne att inse betydelsen av lindrande vård i livets slutskede. Idag är drottning Silvia huvudtalare på världskongressen om palliativ medicin i Wien. I en intervju med SvD berättar hon om broderns sista tid i livet. Artikeln i sin helhet läser du på:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2848973.svd
Ett litet artikelutdrag vill jag lägga in nedan och påsåvis belysa smärtlindringsfrågan/problematiken:
"Hon är medveten om att den palliativa vård som finns tillgänglig idag inte räcker för alla. Däremot kände hon inte till att smärtlindring i livets slutskede inte är en självklarhet på landets alla sjukhus. Hon har förståelse för att detta kan skapa rädsla och ångest och till och med krav på dödshjälp.
–Jag har förståelse för att det är många som känner så. Jag kan själv känna rädsla för döden och att drabbas av svår sjukdom. Samtidigt känner jag tillit till regeringen och våra politiker, att de ska lösa dessa problem, säger hon.
Drottningen säger att hon är beredd att göra vad hon kan för att stödja forskningen om den palliativa vården. Hon skulle gärna se att varje större sjukhus hade en avdelning för palliativ vård."
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS:Bilden är tagen av Ewa Maria Rundqvist och kommer ifrån boken "Silvia"!
Artikelutdrag ovan skrivna av Anna-Lena Haverdahl Svenska Dagbladet!
måndag 4 maj 2009
Ordförande lite dyster idag!
Behandling av långvarig smärta – en systematisk litteraturöversikt
Dag Lundberg, professor emeritus, anestesikliniken, Universitetssjukhuset i LundSusanna Axelsson, odont dr, SBU, Stockholm axelsson@sbu.sebåda för SBUs projektgrupp
SAMMANFATTAT
Artikeln är en förkortad, något omarbetad version av SBUs sammanfattning och slutsatser om behandling av långvarig smärta.
Förekomsten av måttlig till svår långvarig smärta i befolkningen är vid ett givet tillfälle cirka 20 procent, och en betydande del av de drabbade har svårigheter att leva med sin smärta.
De samhällsekonomiska kostnaderna för långvarig smärta i Sverige beräknas till cirka 87,5 miljarder kronor (år 2003). Av dessa var 7,5 miljarder direkta, vårdrelaterade kostnader och 80 miljarder indirekta kostnader, som avspeglar produktionsbortfall till följd av sjukdomsrelaterad arbetsfrånvaro.
Många av de läkemedel som idag används för behandling av långvarig smärta är registrerade för andra indikationer. Endast ett fåtal preparatgrupper har utvecklats i syfte att specifikt behandla långvarig smärta.
Psykologiska faktorer påverkar upplevelser och beteenden vid långvarig smärta.
Långvarig smärta ska inte betraktas som enbart ett biomedicinskt fenomen men heller inte enbart som resultatet av psykologiska svårigheter eller tillstånd.
Den »biopsykosociala« modellen försöker integrera den komplexa helheten och anlägga ett multifaktoriellt betraktelsesätt på långvarig smärta.
(Läs rapporten på http://www.sbu.se/