måndag 15 februari 2010

"Tankesmedjan Jernsaxen fortsätter.....!"



Foto: Maria Östlin Bild ifrån: VimmelMammans Blogg!

Säger som vanligt hmmmm.........ibland blir jag lite ivrig och har idéer som inte riktigt håller, känner det idag! Visst skulle det vara mycket praktiskt att slå ihop bägge mina bloggar till en helt underbar blandblogg, precis som VimmelMamman Lotta Greys. Om du inte läst den så gå in och titta där. Jag är en jobbig och ganska kritiskt person så jag var tveksam första gången jag läste den men precis som tusentals andra läsare så har jag fastnat för Lottas blogg.

I korthet så handlar den om hennes liv som småbarns Mamma, Cancerpatient och yrkesarbetande vimmelreporter. Sista året så har hon synts mycket i medierna och har verkligen gett de "cancersjuka" ett ansikte såväl fysiskt som för den svåra psykologiska biten av att bära på en sjukdom med oviss utgång!

Självklart så fick jag en kommentar ifrån Lotta här om dagen!
"Lotta vimmelmamman gray sa...
Hej Peter!
Du är alltid varmt välkommen att skriva i min blogg. Jag tycker du gör ett fantastiskt jobb med din Fru och Jernsaxen. Och din blogg är jättefin!"
Stor kram Lotta Gray!

Det fick mig att tänka till lite, Jernsaxen och Oumberliga Ting ska även i fortsättningen vara två skilda bloggar, med min "humor" så blir trovärdigheten bäst så! (ler) Sedan kommer de självklart "gästblogga" hos varandra då och då!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Angående cancervårda av barn så har Svenska Dagbladet på sin "Brännpunkt" idag en intressant och läsvärd artikel om cancersjukas barns rätt till vård i hemmet! Även på Lotta Greys blogg finns det mycket i ämnet Barncancer som är mycket läsvärt!

tisdag 9 februari 2010

"Dax att blåsa liv i Tankesmedjan"!



Som sagt nu är det dax att få fart på glöden igen i den gamla "Smedjan"! Läser idag i
Svenska Dagbladets Nätupplaga Socialstyrelsen tar över HSAN:s roll.
Felbehandlade patienter kommer inte längre kunna få prövning hos en fristående myndighet och disciplinåtgärder för vårdpersonal som gjort fel tas i princip bort. Det är lite av innehållet i lagrådsremissen om patientsäkerhet som regeringen presenterar i dag.

• Ansvarssystemet ska reformeras. Socialstyrelsen tar över ansvaret för att pröva om vårdpersonal begått misstag. Detta har tidigare legat på HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Man ska också fokusera mer på vem eller vad som kan utgöra en risk för patientsäkerheten. Det ska bli lättare att ta legitimationen från en uppenbart olämplig läkare.

• Det ska bli enklare för patienten att påtala brister. I dagsläget måste den som utsatts för felaktig vård ange vem man tror är ansvarig för felet som begåtts. Regeringen vill att själva händelsen ska anmälas istället för en person.

• Vårdgivarens ansvar och skyldigheter när det gäller patientsäkerheten ska bli klarare. Vårgivaren ska i större utsträckning än idag utreda om något går fel och ska också arbeta mer aktivt för att förebygga felbehandlingar. Varje år ska vårdgivaren dessutom sammanställa en berättelse där man förklarar hur man arbetar för att befrämja patientsäkerheten. Berättelsen ska finnas till hands både för privatpersoner och myndigheter.

Uppriktigt sagt så tycker jag det här låter bra, men hur det sedan kommer att fungera i praktiken är ju osäkert, som i många fall när det gäller nya reformer! Viss problematik finns det självklart i att socialstyrelsen som är en myndighet ska hålla i det hela!
Peter Olofsson Tankesmedjan Jernsaxen!