fredag 28 augusti 2009

2500 anmälningar om diskriminering under en eftermiddag!


Pressmeddelande 2009-08-28

2500 anmälningar om diskriminering under en eftermiddag

Lördagen 22 augusti gick startskottet för Marschen för tillgänglighets tredje anmälningsaktion mot diskriminerande otillgänglighet. Resultatet hittills är nedslående men förväntat: Över 2500 anmälningar om diskriminering på grund av funktionsnedsättning kommer att göras till Diskrimineringsombudsmannen.

Under lördagen inventerade människor runt om i landet otillgängligheten på sin ort. Restauranger, affärer, biografer, gatumiljöer och andra verksamheter hos vilka hinder inventerats kommer under hösten att anmälas för diskriminering till Diskrimineringsombudsamannen och om sk enkelt avhjälpta hinder till respektive kommunal byggnadsnämnd.

Kampanjen samordnas av Marschen för tillgänglighet, som utöver detta bland annat årligen anordnar lokala demonstrationer med samma namn som organisationen för kravet att otillgänglighet ska klassas som diskriminerng av personer med funktionsnedsättning i Sverige. Liknande lagstiftning finns redan i USA, Australien, Storbritannien, Hong Kong, Sydafrika, Frankrike och sedan årsskiftet Norge. USA var först i och med lagstiftningen Americans with Disabilities Act 1990.

- Vid de två tidigare anmälningsaktionerna 2005 och 2007 kom sammanlagt cirka 2500 anmälningar in under hela aktionernas gång. Att vi nu redan efter en vecka har fått rapporter om över 2500 inventerade hinder innebär att vi utan tvekan kommer att "slå rekord" denna gång, ett rekord som vi helst hade undvikit att slå, säger Hans Filipsson, språkrör och grundare för Marschen för tillgänglighet.

- De ökade anmälningarna är ett direkt resultat av att alliansregeringen i ett sent skede ifjol valde att lyfta bort ett förslag om att göra otillgänglighet till diskriminering ur den nya diskrimineringslag som började gälla vid årsskiftet. Människor med funktionsnedsättningar i Sverige känner frustration och ilska. Vi börjar tröttna på att dagligen bli diskrimerade, fortsätter Hans Filipsson.

På många orter kan det konstateras att kommunerna själva inte åtgärdat sina enkelt avhjälpta hinder och agerat ytterst tveksamt i sin handläggning. Vissa kommuner har i augusti 2009 inte påbörjat sin handläggning trots att föreskrifterna om undanröjande av enkelt avhjälpta hinder (BFS 2003:19 HIN 1) varit i kraft sedan 1 december 2003 och att Handikappropositionen Från patient till medborgare, som föranledde föreskrifterna, antogs av riksdagen 31 maj 2000. Regeringens intention i propositionen är att kollektivtrafiken ska vara tillgänglig och alla enkelt avhjälpta hinder undanröjda vid utgången av 2010.

- Resultatet av anmälningsaktionen visar också vad vi redan vetat i mer än 5 år: Det finns inte en chans att nå målet 2010 och har aldrig funnits det!, säger Hans Filipsson. Svensk lagstiftning är alldeles för mjäkig, saknar reella, kännbara sanktioner som verkligen används och ger inte individer möjlighet att få upprättelse för den diskriminering man utsätts för. Lagar som inte ger några straff när man bryter mot dem eller som de som är satta att bevaka att lagen efterlevs själva bryter mot har aldrig varit speciellt effektiva.

- Om Sverige skulle ta sitt ansvar och klassa otillgänglighet som diskriminering skulle skrämseleffekten av hot om skadestånd, sanktioner och dålig PR naturligtvis visa sig lika effektiv som den gjorde i USA på 1990-talet, avslutar Hans Filipsson.

Anmälningar har redan gjorts eller kommer att göras på följande orter: Avesta, Göteborg, Helsingborg, Härnösand, Hörby, Höör, Jönköping, Karlskoga, Malmö, Mora, Norrköping, Nynäshamn, Orsa, Rättvik, Sollentuna, Stockholm, Sundbyberg, Torsby, Trosa, Tyresö, Uppsala, Upplands-Bro, Växjö, Ängelholm och Örnsköldsvik. Fler oter tillkommer vartefter aktionen fortgår.

onsdag 26 augusti 2009

Nu glömmer vi inte bort Stockholmsmässan 9-11 September!



Ja, då var det dax att påminna lite om "Ett bra liv Mässan" som i år presenteras på Stockholmsmässan den 9:e till den 11:e September. För närmare information så går du in på länken:
http://www.ettbraliv.com/common/category.aspx?id=2107 där hittar du allt du behöver veta och lite till!
Väl mött!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

tisdag 18 augusti 2009

Anmälningsaktionen!


Lördagen den 22 Augusti går startskottet för Marschen för tillgänglighets lanndsomfattande tredje anmälningsaktion mot diskriminerande otillgänglighet gå in och läs mer på
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson
PS: "Lilla Frun" kontrollerar tillgängligheten på Böda Sand på Öland. Ser kanske bra ut på bilden, men verkligheten var en helt annan. Nedslag på duschutrymmen, belysning, dörrar utan dörröppnare, trätrall på bilden är okej om någon sätter ihop dem och dessutom rättar till dem då och då. Böda får ett plus, de hade köpt in en "badstol" med stora luftfyllda hjul på, fast bara en på Nordens största camping, men ett steg i rätt riktning!

måndag 17 augusti 2009

http://mintummelisa.blogg.se/


Fick för någon månad sedan ett mail i och kring ämnet sjukvård av förtidigt födda barn.
Skrev några mail som tråkigt nog inte besvarades, men så kan de bli i dessa frågor som rör just olika sjukvårdsfrågor, det kan hända saker som gör att man ena dagen orkar skriva andra dagar så finns det bara kraft att "härda ut"!
En som "härdar ut" och dessutom bloggar i ämnet är Annelie som har den läsvärda och fina bloggen
http://mintummelisa.blogg.se/ gå in där om du är nyfiken på ämnet!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson.

torsdag 13 augusti 2009

"Ordförande lite upprörd!"



Ovan, två bilder ifrån sommarens fotoalbum. Semesterbilder, nej inte direkt, efter som jag officiellt står till arbetsmarknadens förfogande så blir det ingen semester för mig i år. Däremot så har vi två helger åkt ner till Öland för att hälsa på goda vänner. Samtidigt så har jag faktiskt tittat lite på lite lösningar ur det här med arbetslöshetsfrågan, men det är som sagt en annan fråga. Visst är den vacker bilden jag tagit ovan, men man ser det man vill se eller kanske annars man behöver hjälp för att se vad man inte ser! Rörigt? Ska förklara mig, bilden är tagen på Böda Sand, Nordens största campingplats, officiellt fem stjärnig camping och fullt handikappanpassad!
Vad tycker du om tillgänglighetsanpassningen på bilden? Lite trätrallsektioner utslängda på måfå, knappast så har de varit i kontakt med någon konsult i handikappanpassningsfrågor
Det finns ganska många "nedfarter" som ser ut så här men bara en som är asfalterad och inte ens den kan egentligen kallas för tillgänglighetsanpassad det som behövs är en gjuten ramp ända ner till havet, en brygganläggning med badhiss behövs också, för det är väl allas rättighet att kunna bada i havet? Dusch och tvättrum finns men de två vi besökte hade inte ett enda handtag som stöd vid dusch, en av duschrummen hade inte ens en hållare att sätta fast duschen i, faktiskt så hade det inte ens funnits eftersom det fanns inga "märken" i väggen, vem besiktigade detta?
Ja, frågorna hopar sig, Sverige ska ju vara "tillgängligt" som det så vackert heter 2010.
Ska kontakta Böda och se vad som händer och vad de har för handlingsplan.
För dig som läser Jernsaxenbloggen för första gången så vill jag i korthet berätta vad denna blogg går ut på. Egentligen så handlar det hela om en "förfrågan" om det behövs en lite tuffare Smärt och Patient Förening i Sverige. Frågan är sedan länge besvarad med Ja, sedan kanske har arbetssättet och tankeidén utvecklats och omformats sedan starten. Jernsaxen har blivit mer en stödförening till de lite större föreningarna. Uppriktig sagt så har det inte alltid uppskattats då det ibland finns stora egenintressen i de allt för stora föreningarna Jag arbetar just nu helt ideellt och förening är det också. Det jag vill betona att detta är ingen "gulligull" förening och jag "daltar" inte heller med någon, självfallet så följs alla regler och lagar till punkt och pricka och jag är mycket noga med att skilja på sak och person i alla sammanhang!
Vill du vara med och stödja Jernsaxen (inga pengar behövs i detta skede) så klicka in dig som följare på den här bloggen eller skriv ett mail till Jernsaxen@live.se
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Funderar du på "bullbilden" gå då in på www.oumberligating.blogspot.com min högst personliga blogg, men som skapades för att locka lite fler till Jernsaxen och några hundra personer kommer faktiskt därifrån, hur otroligt det än kan låta (ler)!