fredag 29 maj 2009

För att ha fysiskt ont krävs det psykisk balans!

Som sagt för att klara av att ha fysiskt ont en längre tid så krävs det nästan det omöjliga av oss människor. Nu är egentligen inte det här en blogg om psykisk smärta, men människokroppen är ju en komplex konstruktion så självfallet så blir det från och med nu även en del inslag av vardagspsykiatri. Kanske kan "vardagspsykiatri" vara en del till även ett bättre fysiskt välbefinnande, jag tror det. Först ut vill jag presentera en bok,
förlagets egen beskrivning. Med utgångspunkt från sina vardagsfilosofiska betraktelser i radions »Tankar för dagen« bjuder Patricia Tudor-Sandahl på funderingar om hur människor lever och hur vi egentligen skulle kunna leva om vi bara vågade. Tänk hur ofta vi skjuter upp saker vi vill göra och i stället gör sådant vi kanske inte alls har lust med. Patricia Tudor-Sandahl håller upp en spegel framför oss där vi kan se att våra tillkortakommanden kanske inte är så farliga som vi ibland tror och låter oss hindras av. Tittar vi efter riktigt noga kan vi också se alla våra förtjänster och möjligheter. Det är dags att våga överraska inte bara andra utan framför allt oss själva.Handfast, stödjande och inspirerande råder Patricia Tudor-Sandahl oss att leva i nuet, att våga brinna och känna livsruset. Det är tid för förändring.
Vill du ha mer vardagspsykolig till livs gå då in på Svenska Dagbladets Nätsida där finns en artikel serie, som heter: Fråga psykologen!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson som önskar trevlig helg!
PS: Mer om psykiskt välbefinnande, artikel i Svenska Dagbladet om den psykiska påfrestningen att ha cancer/blivit botat, men ha ångest och rädsla för att sjukdomen ska komma tillbaka.

torsdag 28 maj 2009

Ska vi leka Doktor?


Ja, ska vi leka Doktor? Det kanske är en berättigad fråga till de Läkare som vägrar hänga av sig sin Läkarrock trots larm och rekommendationer ifrån Socialstyrelsen? I en artikel i Dagens Nyheter idag behandlas ämnet, Jernsaxen undrar hur de läkare som ännu inte förpassat sina läkarrockar till "historien" tänker!
Bakterierna slår tillbaka, är huvudrubriken på denna artikel:
Läkare tvingas ta av rocken
Publicerat 2009-05-27 21:33
"Socialstyrelsen har förbjudit läkarna att använda den vita läkarrocken när de träffar patienter. Rocken sprider bakterier. Men många läkare vill inte hänga av sig rocken."
Som sagt läs artikel i sin helhet på:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-tvingas-ta-av-rocken-1.877980
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson.

tisdag 19 maj 2009

Detta händer i Sverige 2009.


För mig som "dragit igång" den här bloggen om det behövs en ny Patient ochs Smärtförening i Sverige är dagens artikel i Svenska Dagbladet ingen nyhet alls, tvärtom, så här har det vartit alldeles för länge nu, utrett och politiskt känt sedan mitten av 80-talet, vad har hänt inte mycket. Nu öppnar inom kort ett Hospice för döende barn, alltid något, men mycket är kvar att gör inom "Smärtlindringsfrågan" Läs artikel i sin helhet, länk under artikel utdragen:

"Döende barn får inte specialvård läser vi idag i Svenska Dagbladets Nätupplaga
Publicerad: 19 maj 2009, 07.30. Senast ändrad: 19 maj 2009, 07.31
Sverige lider stor brist på lindrande specialistvård för svårt sjuka barn. När Nordens första hospice för döende barn öppnar nästa år finns åtta platser – trots att behovet i landet uppskattas till närmare 500. Ursula Belding kände sig övergiven av vården när hennes 13-årige son Florian dog i leukemi 2007. "

Vidare inne i artikeln:
"Florian hade varit sjuk i åtta månader när han till slut dog efter stamcellstransplantation i augusti 2007. De sista tio dagarna led han svårt. Trots det fick han inte tillgång till den smärtlindring han behövde förrän de sista två dygnen. Då hade familjen i sin desperation kallat till sig en bekant som arbetat som läkare på Stockholm sjukhem. Han såg till att Florian fick somna in lugnt och smärtfritt efter att ha behandlats med smärtlindrande i kombination med lugnande medel.
Ursula Belding har inga som helst anmärkningar mot den professionella vård Florian fick på den specialistavdelning han vårdades på i samband med transplantationen. Tvärtom, den var av högsta kvalitet, säger hon. Men när det inte gick att göra mer medicinskt då sjönk läkarnas engagemang. Hennes ögon tåras när hon ska berätta om sonens sista tid i livet."
Som sagt läs artikeln i sin helhet på: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2918133.svd Vid datorns som vanligt Peter Olofsson! PS: Bilden och mer om boken på bilden Bröderna Leijonhjärta av Astrid Lindgren läser du på: http://www.alltombarn.se/kulturnoje/basta-barnbockerna-om-doden-1.15431?image=1

måndag 18 maj 2009

"Full fräs med Jernsaxen"


I krig, kärlek och i bloggande så är alla medel tillåtna för att nå sina mål och mitt mål är ju sedan tidigare att uppmärksamma alla typer av fysisk smärta/besvär och behandlingsformerna får denna typ av problematik. Första gången jag skriver om prostatacancer här, har tidigare bara nämnt cancer i allmänna ordalag, men efterhand som olika ämnen avhandlas och beskrivs i medierna så hämnar de även här på Jernsaxen bloggen. Jag lägger sedan till några länkar här bredvid för mer information.
Kan mat förebygga prostatacancer? Lyder en rubrik i Svenska Dagbladets Nätupplaga idag
Publicerad: 17 maj 2009, 22.36
SKYDDANDE MAT Prostatacancer är en av våra vanligaste cancerformer, och forskning visar att vår livsstil är en av orsakerna. Konsumtion av röda grönsaker och frukter som tomat, paprika och blodapelsin tros förebygga cancerformen. Men minst lika viktigt är att frukt och grönsaker får mogna naturligt. Läs artikeln i sin helthet på: http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/matklimat/artikel_2910627.svd
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Ursäkta rubriken ovan, men alltid lockade den in någon och som sagt vad gör man inte för den goda "sakens" skull, alltså lobba lite för Patient och Smärtföreningen Jernsaxen!

fredag 15 maj 2009

Jernsaxen stödjer Camillas Matuppror!


Som sagt en del gör något åt det de tycker är fel, därför stödjer Jernsaxen Camillas Matuppror!
Gå in på http://www.camillasmatuppror.se/ och läs mer och ta sedan ställning om du vill vara med och skriva under, just nu över 30 000 som undertecknat protesten!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

Sjukhusmat och Jordgubbar Part III.


Hade verkligen hoppats att jag/vi här på Jernsaxen bloggen skulle kunna lägga frågan om den "dåliga sjukhusmaten" bakom oss. Funderade länge på om jag verkligen skulle göra ännu ett inlägg i frågan. Bestämmer mig för att i skrivandets stund att göra det nu när Svenska Dagbladet har en artikel om att upphandlingen inte gick rätt till, gå själv in och läs via länken!
När jag skriver "lägga frågan bakom om oss" så menar jag inte att man skall strunta i det som händer, men faran är om debatten blir för lång och uttjatad är att ingen riktigt orkar driva det längre ordentligt, har hänt med andra frågor på liknade sett, märker det själv i mitt arbete med att skapa opinion i olika vårdfrågor!
Avslutar självklart med att önska alla läsare en riktigt fin Fredag och en Trevlig helg!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Envisas med jordgubbsbilder, ibland kanske man skulle byta ut Jernsaxen loggan mot en jordgubbe eller kanske en klämd jordgubbe i Jernsaxen? Jordgubbsbilderna får symbolisera det friska och det goda och hoppas verkligen inte nu att för många är allergiska mot dessa goda bär, vi kan väl enas om att de är fina att titta på i allfall!DS

torsdag 14 maj 2009

Jordgubbar Part II



Visst blev man "nästan frisk" av att bara se på bilden på jordgubbarna i inlägget nedan. Publicerar därför ytterligare en bild, självklart så är de ekologiska också! Kan inte släppa det här med "sjukhusmaten" riktigt än och eftersom debatten fortfarande "rasar" i medierna så länkar jag till en ny artikel i Svenska Dagbladet! Intressant tycker Jernsaxen, bloggandet är ett snabbt medie, men glöm inte läsa inlägget nedan, med den rosa boken på!
Artikelutdrag ifrån Svd:
Landstinget långt från ekomål lyder rubriken!
Publicerad: 13 maj 2009, 20.55. Senast ändrad: 13 maj 2009, 21.05
Om drygt två år ska sjukhusmaten i Stockholm innehålla minst en fjärdedel ekologiska ingredienser. Men det är långt till målet visar landstingets egna siffror: I dag är eko-snittet för matvaror som levereras endast 9 procent. Läs artikel i sin helhet på:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2888565.svd
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

Så länge det finns liv så finns det hopp!


Så länge det finns liv så finns det hopp! Kanske en liten sliten klämtjeck klyscha, men som många andra klämtjecka klyschor så är det en sanning! Igår fick jag ett långt långt mail angående den dåligt fungerande rätten till ordentlig smärtlindring i livets slutskede. Inte så mycket att referera till just nu, det skrev också kvinnan som skickade mailet, men hon "behövde skriva av sig" som hon själv uttryckte det. Det här mailet är inte det enda mail jag fått i ämnet "otillräcklig smärtlindring" det vill jag poängtera. Det är verkligen en katastrof att det är på det här viset. Jag visste innan jag startade Jernsaxen att det inte fungerade tillfredsställande, men att det var så dåligt och utbrett kom som en verklig kalldusch. Ja åter till "så länge det finns liv finns det hopp", det är just så man ska se alla typer sjukdomsbehandlingar även svårartade cancerformer som troligtvis leder till att livet tar slut, men fram till sista andetaget så ska vården och smärtlindringen fungera klanderfritt. Patient och smärtföreningen Jernsaxen är ju bara i sin "linda" så självfallet kommer jag/vi arbetade med den frågan på många olika sett. Något jag börjat med även fast det är i en mycket blygsam skala är det att intressera läkare under utbildning för "smärtfrågan" och dess viktiga funktion. Har varit in kontakt med två utbildnings instanser om det och jag vill påstå att det finns klara brister när det gäller informationsbiten redan i tidigt stadium när det gäller det här. -Ja, det här är en ganska oglamourrös verksamhet, som en professor på Karolinska Institutet uttryckte sig till mig! Återkommer självfallet till ämnet! Just nu är den stora frågan att få den här bloggen att "växa", ser just nu att jag/vi har cirka 40 nya besökare per dag och det visar att den fungerar, men självfallet så behövs det fler besökare, arbetar på det för fullt! Jag brukar ju ibland lägga in ett boktips inne på min Frus blogg www.pockethexorna.blogspot.com när hon själv inte orkar (Smärtpatient sedan 15 år tillbaka). Det blir ett boktips även här:
Nära döden kan livet inte vänta, heter den, har valt ut några stycken i en artikel om den i Tidningen Metro, länk under, tidningsutdraget:
"När döden plötsligt kommer nära kan livet inte vänta. Hanne, Sabina och Ulrica, tre kvinnor i Stockholm som tidigt i livet drabbas av obotlig cancer, väljer att trotsa smärtor och tuffa cellgiftsbehandlingar och ta vara på tiden – in i det sista.
Metros fotograf Urban Brådhe har fångat livsglädjen och kampen mot sjukdomen i boken ”Livet kan inte vänta”. Tillsammans med författaren och kuratorn Sara Natt och Dag har han följt Hanne, Sabina och Ulrica och deras familjer.– Det här skulle inte vara en jämmerbok. Det är en bok om livet och om hur man hanterar sin sista tid."
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson
PS: Bilden kommer ifrån
där kan du även läsa mer om den och även recensioner! Andra boktips mm.

onsdag 13 maj 2009

Säger bara Jordgubbar! Ordförande har ordet:


Visst är det ett härligt ord på alla sätt, därför låter jag det bli "övergångsordet" ifrån tidigare inläggsrubriker. Både i den här bloggen och i min andra blogg http://www.oumberligating.blogspot.com/ så har det stått mycket om den "skitdåliga sjukhusmaten" i ganska starka ordalag i några dagar nu, så därför blir jag helt överlycklig att jag nu kan få gå över till ett helt annat ämne, jordbubbar och hur nyttiga de är! Att jag sedan har en helt störd humor när det gäller "övergångar" och ordlekar så blir det ännu trevligare att skriva om en kille som heter Kimmo Rumpunen (jordgubbsforskare) när man nu skrivit en massa "skitinlägg" ett tag nu, började ju med matförgiftningen på Dalarö, för den oinvigde se inlägget med saftglaset, http://www.oumberligating.blogspot.com/ (Alla men fotobloggar, varför kunde ni inte skrivit, oj, va fint du fotade saftglaset och vad härligt det blev med havet lite "suddigt" i bakgrunden? Funderar på att ta bort alla länkar till fotobloggar, OBS: Skämt!)Till saken Kimmo Rumpunen är forskare på Statens Lantbruksunivesitets växtförädlingscenter Balsgård och är en av de ansvariga forskarna bakom en ny studie om jordgubbar och hur nyttiga de är. I den nya studien visar man på att halten av de nyttiga sk antioxidanterna är fem-tio gånger högre i jordgubbar än i vanliga äpplen.Jordgubbarnas små kärnor innehåller dessutom en syra som heter ellagsyra och den motverkar både cancer och skyddar mot UV strålningens skadeverkningar. Att bären innehåller höga halter av C-vitamin och folsyra gör de yttliggare hälsosammare ät äta. Desto rödare jordgubbar, desto nyttigare helt enkelt. Att de sedan är mycket goda gör ju inte saken sämre!Vi kan helt klart tillsammans slå fast att Jordgubben är ett helt klart Oumberligt ting!Eller, håll i er nu kommer det igen (vadå, en ordvits) Oumbärligt ting! Nu tror jag ju inte att mina läsare är tröga, men eftersom jag fått mail om att Oumberliga stavas med ä istället för e så måste jag förtydliga att Oumberliga bloggen ska stavas med just e, eftersom jag nu sitter i Stockholmtrakten där de flesta ä uttalas som e, likadant med Jernsaxen alltså!Vid datorn Peter Olofsson!Om jag bloggar tidigt idag, nejdå, har inte lagt mig än, "Lilla Frun" har mått dåligt i natt och varit vaken nästan hela natten, men Oumberlige Peter har legat och klappat "Lilla Frun" i två timmar så hon nu har somnat lugnt. Glöm inte kommentera i min andra blogg om du har lust och mental ork!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson i nådens år 2009 och förhoppningsvis så kan jag snart skriva i Jordgubbssommarens år 2009!Ha en fin dag!
PS: Och om du nu emot all förmodan vill läsa om sjukhusmatseländet så gå in på:

tisdag 12 maj 2009

"Ät min skit, bit för bit. ere diareé så tare me ské" Part II



Okej, jag har fastnat lite i debatten om storköksmaten som serveras på sjukhus runt om i landet, det här blir sista inlägget i frågan och mycket beror på att debatten fortsätter i Svenska Dagbladets Nätupplaga, se artikel:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2875077.svd
Det syns på bloggarna och kommentarerna att många tycker det här är viktigt och när patienter riskerar undernäring efter en tids sjukhusbehandling då är det verkligen illa, ingen nyhet för mig men för många kanske det är det, därför är det så viktigt att frågan inte bara "blommar upp" och sedan tystnar, jag lovar Jernsaxen har koll på läget även i fortsättning.
Hoppas också att det idag "halkat" över några nya läsare ifrån min andra blogg, det här är viktiga saker men i dagens inlägg på Oumberligating bloggen så förklarar jag mig närmare!
Som sagt gå nu in och tyck till på Svenska Dagbladet och orkar du så skriv gärna en rad här om sjukhusmat, smärta, sjukdom eller död! Eller faktiskt vad du känner är viktigt!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Texten i inläggrubriken syftar på en man som jag brukade mata när jag jobbade för 25 år sedan på en långvårdsmedicinskklinik, han spottade hela tiden ut maten och upprepade denna ramsa! Vad sa jag då mitt fån, Farbror det är viktigt att Ni äter upp maten så ni blir frisk!
Tur att jag idag vet bättre! Som sagt läs på: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2875077.svd

måndag 11 maj 2009

"Har jag? Eller ska jag?


Missade en länk nedan, klicka på den och gå in och diskutera sjukhusmaten i Stockholm, tillsatser hur reagerar de ihop med vissa mediciner, Jernsaxen funderar kring ämnet, återkommer!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2869511.svd
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

"Ät min skit, bit för bit är det diareé så tare me ske"


Precis så låg en man och sa som jag matade på "långvårdsmedicin" för många år sedan! Sedan smakade jag på maten och förstod, nu 25 år senare förstår jag ännu bättre nu när maten ibland faktiskt luktar kemikalier. Jag vet om någon, ibland har inte min Kära Hustru kunnat äta någonting nästan på flera veckor när hon varit inlagd på sjukhus. Jag har hållit henne vid liv genom att ta med mig egen mat, är man smärtpatient så mår man illa hela tiden och då är det det viktigaste av allt att det man får i sin mun känns fräscht på alla sett. Annars kräks man, enkel matematik Som vanligt länk till artikel idag i Svenska Dagbladet http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2869627.svd
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

söndag 10 maj 2009

Jernsaxen säger! Denna fråga berör inte bara de i livets slutskede, de berör även de som ska fortsätta att leva!


Debatten har blivit lite felaktig just nu, läs artikel, http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2866611.svd smärtsjukvården är minst lika eftersatt antingen det gäller behandlingen av människor i livets slutskeénde eller människor som kämpar på för att överleva utan "dödlig" diagnos. Artikelutdrag nedan:
"Göran Hägglund är väl medveten om situationen.
– Det här har varit känt sedan 80-talet, säger han.
Trots att flera utredningar påpekat bristerna och försökt lyfta fram frågan har inte mycket hänt. Enligt Hägglund beror detta främst på områdets låga status.
– Detta tillhör de mest oglamorösa delarna av svensk sjukvård. Här handlar det inte om nya tekniska landvinningar eller nya livräddande behandlingar utan om ett skapa ett värdigt slut. Det har inte ansetts som det mest spännande området att forska kring.
Han är beredd att göra vad han kan för att ändra på saken och talar om en underutvecklad specialitet vars status måste höjas."
Som sagt artikel i sin helhet på:
Peter Olofsson önskar forstatt trevlig helg!
PS: Dikten ovan är skriven i en av hissarna i S:t Görans sjukhus, dessa "konstverk" har gett oss många leénden när vi hälsat på "Lilla Frun" under otaliga år inneliggandes för "smärtlindring"!
Klicka på bilden för förstoring!

fredag 8 maj 2009

Jernsaxen önskar trevlig helg!

Det blir ett kort inlägg idag! Vill i all enkelhet bara önska en trevlig helg till de som läser Jernsaxenbloggen. Mitt mål är att omstrukturera denna blogg och även ändra layout.
(Tids nog så blir det även en egen hemsida)
Fler underrubriker ska det också finnas, men det är svårt att hinna med allt!
Som sagt ha det bra så länge mvh från Peter Olofsson!
PS: Ska jag verkligen lägga in en länk till Svenska Dagbladet om ett tragiskt Läkarslarv - självklart Jernsaxen blundar inte för sanningen!http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2856253.svd

torsdag 7 maj 2009

Smärtföreningen Jernsaxen säger - Ordna nu!


Har sagt det förut och säger det igen Smärtföreningen Jernsaxen är ingen "gulligull" förening som tillkommit för att behaga varken politiker i myndighetspersoner! Jernsaxen är på patientens och den "Lilla Människans sida". Tydligare än så går det inte att säga: - Ordna nu!
Det Svenska Dagbladet tar upp idag är ingen nyhet och pga av nedskärningar och felaktiga omstruktureringar inom vård och omsorg lär det knappas bli bätttre om inget görs nu, omedelbart!
Gå in på http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2848975.svd och läs artikeln i sin helhet och det finns också möjlighet att disskutera ämnet där!
Bostadsort avgör vård vid livets slut, artikel namn.
Publicerad: 7 maj 2009, 00.15
Bara en minoritet av de svenska cancerpatienterna och ett fåtal av hjärt-lung- patienterna får tillgång till lindrande specialistvård när livet går mot sitt slut. Bostadsorten avgör vilken vård du får som döende, visar ny kartläggning.
Data från ett 40-tal länder visar att döende i många länder fort- farande inte får tillgång till den smärtlindring de behöver. Så även i Sverige. Huvudproblemet här är att kunskapen om vårdbehoven i livets slutskede inte är tillräckligt spridd.
–Flertalet svenskar dör på akutsjukhusen eller på kommunala vårdhem där alltför få har utbildning i palliativ vård. Behoven hos en obotligt sjuk cancerpatient ryms inte inom den högteknologiska vården, säger Carl Johan Fürst, överläkare och ordförande i Svenska palliativregistret, ett nytt kvalitetsregister där hittills omkring 20 procent av alla svenska dödsfall finns registrerade.
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Egen bild och delar av text ifrån Svenska Dagbladets journalist Anna-Lena Haverdahl.

Smärtföreningen Jernsaxen säger:


Bra Drottning Silvia att du lägger din röst till debatten och "tycker till"! Igår var jag verkligen nära att sätta mig direkt vid datorn för att skriva några rader då jag sett ett "granskningsprogram" om äldrevården i Sverige. Hejdade mig lite för det är lätt att "skena iväg" allt i vård och omsorgsväg hänger ihop och det blir ibland svårt att särskilja de olika problemen.
Smärtföreningen Jernsaxen är som tidigare sagts i huvudsak en Smärt och patientförening men sjävfallet så måste närliggande områden också beröras. Återkommer med ett inlägg om åldringsvård och smärtlindring.
Idag vill jag belysa en artikel i Svenksa Dagbladet där Drottning Silvia ger en intervju i ämnet palliativ vård (vård i livets slutskede).
”Inte bara kroppen behöver vård” heter artikeln:
Publicerad: 7 maj 2009, 00.15
För tre år sedan avled drottningens bror i cancer. Engagemanget för broderns vård fick henne att inse betydelsen av lindrande vård i livets slutskede. Idag är drottning Silvia huvudtalare på världskongressen om palliativ medicin i Wien. I en intervju med SvD berättar hon om broderns sista tid i livet. Artikeln i sin helhet läser du på:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2848973.svd
Ett litet artikelutdrag vill jag lägga in nedan och påsåvis belysa smärtlindringsfrågan/problematiken:
"Hon är medveten om att den palliativa vård som finns tillgänglig idag inte räcker för alla. Däremot kände hon inte till att smärtlindring i livets slutskede inte är en självklarhet på landets alla sjukhus. Hon har förståelse för att detta kan skapa rädsla och ångest och till och med krav på dödshjälp.
–Jag har förståelse för att det är många som känner så. Jag kan själv känna rädsla för döden och att drabbas av svår sjukdom. Samtidigt känner jag tillit till regeringen och våra politiker, att de ska lösa dessa problem, säger hon.
Drottningen säger att hon är beredd att göra vad hon kan för att stödja forskningen om den palliativa vården. Hon skulle gärna se att varje större sjukhus hade en avdelning för palliativ vård."
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS:Bilden är tagen av Ewa Maria Rundqvist och kommer ifrån boken "Silvia"!
Artikelutdrag ovan skrivna av Anna-Lena Haverdahl Svenska Dagbladet!

måndag 4 maj 2009

Ordförande lite dyster idag!


Ja, uppriktigt sagt, jag är lite dyster idag. Det går lite "tungt" på "smärtfronten" idag, fler mail i ämnet talar sitt tydliga språk, men var så säker Jernsaxen är på gång och ger sig inte.
Har du ännu inte varit inne på www.lakartidningen.se så gå in där och leta själv artiklar som intresserar dig, en av dem som berör smärta visar jag nedan:
KLINIK OCH VETENSKAP Sammanfattning och slutsatser.
Behandling av långvarig smärta – en systematisk litteraturöversikt
Dag Lundberg, professor emeritus, anestesikliniken, Universitetssjukhuset i LundSusanna Axelsson, odont dr, SBU, Stockholm axelsson@sbu.sebåda för SBUs projektgrupp
SAMMANFATTAT
Artikeln är en förkortad, något omarbetad version av SBUs sammanfattning och slutsatser om behandling av långvarig smärta.
Förekomsten av måttlig till svår långvarig smärta i befolkningen är vid ett givet tillfälle cirka 20 procent, och en betydande del av de drabbade har svårigheter att leva med sin smärta.
De samhällsekonomiska kostnaderna för långvarig smärta i Sverige beräknas till cirka 87,5 miljarder kronor (år 2003). Av dessa var 7,5 miljarder direkta, vårdrelaterade kostnader och 80 miljarder indirekta kostnader, som avspeglar produktionsbortfall till följd av sjukdomsrelaterad arbetsfrånvaro.
Många av de läkemedel som idag används för behandling av långvarig smärta är registrerade för andra indikationer. Endast ett fåtal preparatgrupper har utvecklats i syfte att specifikt behandla långvarig smärta.
Psykologiska faktorer påverkar upplevelser och beteenden vid långvarig smärta.
Långvarig smärta ska inte betraktas som enbart ett biomedicinskt fenomen men heller inte enbart som resultatet av psykologiska svårigheter eller tillstånd.
Den »biopsykosociala« modellen försöker integrera den komplexa helheten och anlägga ett multifaktoriellt betraktelsesätt på långvarig smärta.
(Läs rapporten på http://www.sbu.se/
Delar av artikeln ovan kommer ifrån http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=3626
Klicka på länken för att läsa fullständig artikel!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!