tisdag 31 mars 2009


En bild som ingår i ett projekt startat av http://www.camillasfoto.blogspot.com/ visas också på http://www.oumberligating.blogspot.com/
Nytt höghus i de centrala delarna av Stockholm.
Vid datorn Peter Olofsson.
PS: Klicka på bilden för förstoring! Har hittat en aktuell artikel om byggnaden i fråga, klicka längst ned för att få artikeln i sin helhet!
"Det nya hotell och kongresskomplexet Stockholm Waterfront växer fram vid Klara sjö. Enligt länsstyrelsen balanserar Stockholms stad här på gränsen till "påtaglig skada på riksintresset".
Höga hus hotar riksintresse
Publicerad: 26 mars 2009, 11.01. Senast ändrad: 26 mars 2009, 12.49
Köpenhamn har nyligen satt stopp för höghus i stadskärnan. I Stockholm går utvecklingen åt andra hållet: politiker efterlyser ­skyskrapor och arkitekter ritar 30-våningshus. Nu kräver länsstyrelsen att Stockholms stad förklarar hur innerstadens låga silhuett ska värnas framöver."
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2648299.svd

tisdag 17 mars 2009


Det blir ett kort inlägg det här, vill bara tala om att arbetet pågår med att bilda Smärtföreningen Jernsaxen, det går inte riktigt i den takt jag hoppades på från början, men var sak måste få ta sin tid bl a så är många av de inblandade i verksamheten själv i mycket dåligt fysisk skick. Fortsätter med att knyta kontakter på alla fronter gör jag samt "lobbar" så klart för namnet Jernsaxen som nu finns med i många "söksammanhang" på nätet. Fortsätt att skriva hit på mail jernsaxen@live.se
Ha det så bra så länge och på återseénde säger Peter Olofsson!
PS: Bilden kommer från en "amerikansk smärtsida" länk nedan:
http://research.unc.edu/endeavors/spr2005/pain.php

tisdag 10 mars 2009

Vågar läkare ge den smärtlindring som behövs i framtiden? Inlägg som jag även gjort i min andra blogg www.oumberligating.blogspot.com


Kanske en konstig rubrik, men frågan aktualiseras i och med den pågående debatten om barnläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus som häktades, men nu är släppt. Misstankarna kvarstår dock i fallet som ställer frågor om dödshjälp och barmhärtighet på sin spets.
Har ju inte gjort någon hemlighet av att denna blogg, Oumberliga startades upp för att vara en liten "draghjälp" för min andra blogg, den om fysisk smärta http://www.jernsaxen.blogspot.com/
Du kanske undrar hur det berör den pågående "dödshjälps debatten" det här med smärtlindringsfrågan för sk smärtpatienter som exempelvis min Fru. Enkelt, har tidigare berättat att min Fru har en felbehandlad, troligtvis hormonellt betingad, fogglossnings/bäckenuppluckringsproblematik som i sig nog numera får anses vara "utläkt", opererad ett flertal gånger. Min fru är numera sk "smärtpatient" och även där anser jag att hon behandlas väl när väl rätt instans blivit inkopplad, i hennes fall en smärtklinik här i Stockholm.
Det här med att ge kraftig smärtlindring i form av stora doser morfin har i hennes fall varit och är nödvändigt cirka 3-4 gånger årligen (trots nervblockad i ryggen) men vid dessa alltid med ambulans till akutsjukhus kraftiga "smärtanfall" så har faktiskt läkare vägrat att ge den behövliga dosen Morfin, anfallen och kramperna hävs då inte utan blir värre. Bokstavligen så har det hänt 4 gånger nu att en annan läkare "tagit över" sist med orden: - Va i helvete, om inte du ger dosen så gör jag det!" till sin kollega. Alltid har jag blivit upplyst om risken att andningsverksamheten kan avta eller sluta pga av de kraftiga doserna kramplösande/muskelavslappnande och smärtstillande.
Det har inte funnits några alternativ och det är där min fråga och oro för framtiden kommer, vad händer om det blir en "fällande dom"? Kommer min Fru och de hundratal övriga smärtpatienter som jag nu kommit att företräda via Smärtföreningen Jernsaxen att kunna få den akuta smärtbehandling som de ibland behöver, när det förefaller en risk att patienten dör? Självklart så är jag redan nu övertygad att det finns många läkare som känner oro och obehag inför vissa behandlingar och att ge de doser som många gånger behövs.
Smärtföreningen Jernsaxens huvudfråga är just rätten till behövlig smärtlindring för alla typer av patienter oavsett diagnos. Jag anser personligen från 15 års erfarenhet både från vårdperspektiv och från personliga erfarenheter att det idag inte är något problem att det ges för mycket smärtlindring utan alldeles för lite av den varan. Under två års tid hade jag själv neuroborrelia som gav kraftiga kramper,sveda och smärta i benen och armarna. Vid det 5:e läkar besöket så fanns det en modig Läkare som såg till att jag fick den smärtlindring jag behövde, de 4 andra sa samtliga att det inte vågade ge mig det som egentligen behövdes pga ansvarsfrågan om jag blev missbrukare på kuppen. De har nu gått nästan 2 år sedan jag var sjuk, har inga missbruksproblem, ja jag tog en Alvedon igår för att jag bloggar, söker arbete och bedriver för mycket patientföreningsverksamhet vid datorn så jag har blivit stel i nacken!
Lite morgonfunderingar från Peter Olofsson!
PS: Artiklar, debatt mm hittar du under följande länk på Svenska Dagbladets nätsida!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2571613.svd
På bilden "Lilla Frun" och "Lilla Dottern" en gång när allt fungerade. Mottagandet på akuten, eget rum på sjukhuset och sedan fint rehabhem i någon månad. Det som inte fungerade var smärtlindringen i ambulansen, för "lustgasslangen var monterad under ett bårfäste så den hade kommit i kläm och aldrig fungerat och ambulansen var så gammal att den redan börjat rosta! Intressant men det är en helt annan historia och mycket, mycket längre(ler)!

tisdag 3 mars 2009

Kort om Jernsaxen!

Jernsaxen är en blogg om en allmän förfrågan om det behövs en ny smärtförening i Sverige. Den här bloggen har nu varit igång i några månader, så svaret är lätt. Självklart så behövs det en ny Smärtförening med/ur patientperspektiv. Smärtföreningar finns redan för vårdpersonal och liknande. Det finns en mailadress ansluten till denna blogg jernsaxen@live.se där går det bra att få mer personlig information.
Det är ett "tufft" jobb att driva föreningsverksamhet, det vet alla som någon gång varit inblandad i någon form av föreningsliv, så milt sagt så jobbar jag nu för fullt med att få in namnet Jernsaxen i olika smärtfrågor. Det bedrivs Smärtföreningsverksamhet i fler former i Sverige, bl a i företagsform, det är säkert bra men Jernsaxen är en sk ideéll förening, utan medlems avgift är det tänkt.
De med svår smärtproblematik är redan en hårt ekonomisk ansatt grupp så jag arbetar också med att få sponsorer till verksamheten. Oturligt nog så har jag mycket pga egen sjukdom (neuroborrelia nu helt friskförklarad) blivit arbetslös och det har påverkat arbetet med Jernsaxen, man kanske skulle kunna tro att det fanns mer tid över till föreningsverksamhet då, men det är tvärtom, att vara arbetssökande idag är mer än ett heltidsarbete, det har många mail hit verkligen vittnat om. Är man dessutom smärtpatient så blir livet inte lättare. Har tidigare sagt att vi drar igång för fullt under våren men det blir snarare under sensommaren/hösten, kanske låter lite tröstlöst men det tar den tid det tar. Stort tack till alla som hört av sig och vill medverka på olika sett, kontaktar er personligen via telefon och mail lite senare.
Jag har utöver den här bloggen en blogg till som heter www.oumberligating.blogspot.com och den har retat upp lite personer i Jernsaxens omgivningen, störs du av den så är det bara att beklaga. Säger det igen som jag skrivit många gånger förr Jernsaxen är ingen "gulligull" förening därav namnet, självklart så tar vi hand om varandra inom föreningen med all männsklig värme som går att uppbringa men utåt så är det med en "Jernnäve"!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Den andra bloggen är en sk "dragblogg" för Jernsaxen och har lockat över mycket läsare hit och på såvis uppmärksammat smärtproblematiken!

Inlägg publicerat av mig på www.oumberligating.blogspot.com


Vill inte vara oförskämd, men jag tror att en del redan slutar läsa här, för visst känns det här inlägget lite trist redan innan det börjat, men och det är ett stort men, det här berör oss alla och det är bara en tidsfaktor innan något allvarligare inom området inträffar.
Hur och varför berör det här mig? Personligen som är gift med en människa som har mycket låg motståndskraft mot infektionssjukdomar är detta mycket viktigt. Rätten till rätt medicin och det kan jag tala om att det är ingen självklarhet Det här inlägget skulle bli hur långt som helst om jag beskrev alla turer runt det nationella inköpen och beredskapsplanerna, men att bara luta sig bakåt och tro att "det där fixar de som kan" kommer "sitta kvar på perrongen när tåget passerat" (såg ni vilken fin liknelse det blev, undrar vad Jack Nickolsons rollfigur tyckt om den, se inlägget nedan?).
Jag har både berättat här och på min blogg om fysisksmärta http://www.jernsaxen.blogspot.com/ om att jag varit svårt sjuk i fästingöverförd neuroborrelia i två år. Hade aldrig blivit så sjuk om det fanns en fungerande nationell plan för behandling. Jag är nu helt återställd men tiden går och de som nu kommer att drabbas av borrelia när säsongen snart drar igång, kommer behandlas lite godtyckligt, helt beroende på var de bor i landet och vilken läkare de träffar. Undrar du något över behandling av borrelia och efterverkningar så kan vi ta det via mail, skriv till jernsaxen@live.se
Inger Atterstam, journalist på Svenska Dagbladet har skrivit en mycket bra artikel som publicerats idag i Svd.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2542377.svd
Bilderna kommer ifrån mitt eget medicinlager, familjen Olofsson lägger sig inte ner och dör i första taget inte och det kommer inte heller de som är medlemmar i Jernsaxen att göra heller, tillsammans är vi starka, låter som en klyscha, men det är ett faktum!
"Tamiflu biter inte på influensa!
Publicerad: 3 mars 2009, 01.00. Senast ändrad: 3 mars 2009, 06.43 Artikelförfattare Inger Atterstam
På ett år har det ledande läkemedlet mot influensa, Tamiflu, blivit verkningslöst mot det vanligaste influensaviruset. Nya analyser visar att dessa virus som utvecklat resistens snabbt sprids över världen. Experter varnar för en global hälsokatastrof och kräver att skyddet mot en världsepidemi måste förstärkas.
De första tecknen kom redan förra influensasäsongen. I flera länder avslöjade analyser att ett vanligt influensavirus kallat H1N1 börjat bli resistent – motståndskraftigt – mot läkemedlet Tamiflu. Siffrorna varierade men var tydliga: 10 procent i USA, 25 procent i Europa och konstigt nog mest i Norge med 67 procent av undersökta virus. I Sverige upptäcktes 11 procent.
Men uppståndelsen blev ändå inte så stor. Det ansågs självklart att detta muterade, ändrade virus inte skulle vara speciellt farligt och inte kunna spridas särskilt mycket. Det är mot den bakgrunden som experter nu talar om chockerande utveckling och kräver snabba insatser.
Nya mätningar denna säsong har nämligen visat att resistensen på ett år ökat dramatiskt upp till 98 procent i USA och Europa, 100 procent till exempel i Sydafrika, alltså så gott som samtliga H1N1-virus kan inte behandlas med Tamiflu.
–Och det mest oroande är att detta resistenta virus finns överallt, även där Tamiflu nästan inte alls används, säger Anders Tegnell, Socialstyrelsens virusexpert. Det innebär att förändringen skett spontant inne i viruset utan påverkan av Tamiflu och att dessa förändrade virus dessutom är så kraftfulla att de sprids över hela världen.
Det är en i specialutgåva på den amerikanska läkartidningen Jamas webbsidor som världslarmet om resistensutvecklingen publiceras idag. Flera experter kräver att snabba diagnosmetoder tas fram för att upptäcka de patienter som bär på dessa resistenta virus. Främsta kravet är dock att fler och alternativa influensamedel snabbt måste tas fram.
–Svårare att åstadkomma, säger Anders Tegnell. Enligt vad som är känt har läkemedelsföretagen inte särskilt många nya preparat på gång.
I dag finns två läkemedel mot influensa: förutom Tamiflu tillverkat och sålt av Roche också läkemedelsföretaget Glaxosmithklines Relenza. De används dock inte särskilt omfattande eftersom vaccinering är det viktigaste vapnet mot de årliga influensorna.
Tamiflu spelar däremot en central roll i det världsomfattande arbetet med att bygga upp ett skydd mot en eventuell världsepidemi (pandemi) av fågelinfluensavirus. Under 2006–2007 köptes Tamiflu för miljardtals kronor och ligger i stora beredskapslager över hela världen. Sverige inhandlade till exempel Tamiflu för 200 miljoner kronor.
Denna strategi kan nu ifrågasättas eftersom risken anses tämligen uppenbar att ett framtida ”världsvirus” skulle kunna mutera på ett liknande sätt:
–Vi har redan inlett diskussioner om att också köpa in det andra medlet Relenza till våra lager, säger Anders Tegnell."
Ja, vad säger man, värt en liten funderare? Vill du läsa mer så gå in på http://jama.ama-assn.org/ eller på svenska http://www.smittskyddsinstitutet.se/
Vid datorn denna arla morgonstund Peter Olofsson!